ISKORAK I KONTRA

Gay udruge: Anti-gay prosvjed je protuustavan

13.06.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske izrazili su sinoć nezadovoljstvo izjavama za medije glasnogovornice zagrebačke Policijske uprave (PUZ) Aleksandre Ljube o odustajanju od zabrane javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom 'Anti-gay prosvjed'

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske izrazili su nezadovoljstvo radom PUZ-a te Ministarstva unutarnjih poslova.

Drže da je izostanak zabrane 'Anti-gay prosvjeda' koji najavljuje fašizam u svom najgorem obliku, učinio Zagreb nesigurnim gradom za sve građane i građanke.

Te udruge smatraju da, nakon uvida u poziv i web stranice organizatora, daljnje sigurnosne provjere nije trebalo provoditi, te da su nadležne institucije morale zabraniti taj prosvjedi.

Ističu da se na web stranicama organizatora otvoreno poziva na nasilje i širi mržnja, a stavovi organizatora se temelje na nacističkim idejama o nadmoćnosti bijele rase.

'Radi se o prosvjedu kojim se poziva na rušenje civilizacijskih tekovina svih demokracija, pa tako i hrvatskih demokratskih tekovina zajamčenih Ustavom', navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Podsjećaju da su Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske 3. lipnja ove godine uputili hitan zahtjev PUZ-u za stavljanje izvan snage rješenja kojim se odobrava održavanje javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom 'Anti-gay prosvjed', Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista zato što taj prosvjed sadržava sve elemente kaznenoga djela rasne i druge diskriminacije. Također, podnesene su i kaznene prijave protiv organizatora prosvjeda.

Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba kazala je danas kako je napravljena sigurnosna procjena te da anti-gay prosvjed na Trgu bana Jelačića neće biti zabranjen.