JAKE MJERE OSIGURANJA

Gay Pride u Parizu sa zahtjevom za umjetnu oplodnju

02.07.2016 u 18:58

  • +6

Gay pride u Parizu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Tisuće osoba defilirale su u subotu u Parizu na 'Mimohodu ponosa' LGBT-zajednice, uz velike ali diskretne mjere sigunosti, tri tjedna nakon pokolja u gay klubu u Orlandu u Sjedinjenim Državama.

Povorka, u kojoj je bilo više desetaka kola i motora koji su isticali zastave u duginim bojama, krenula je u ritmu tehno glazbe oko 15 sati s obala Seine u blizini Louvra prema Trgu Bastilje.

Ove godine glavni skup LGBT zajednice ima specifični odjek nakon atentata na gay lokal u Orlandu na Floridi, za koji je odgovornost preuzela organizacija Islamska država ( IS) i u kojem je 12. lipnja ubijeno 49 osoba.

'Tri tjedna nakon tog napada današnji skup predstavlja čin otpora. Ne smijemo popustiti strahu. Više nego ikada moramo biti vidljivi', rekla je glasnogovornica udruge Inter-LGBT Amandine Miguel, organizatorica mimohoda. U ozračju džihadističke prijetnje, manje od osam mjeseci nakon atentata u kojem je ubijeno 130 ljudi u Parizu 13. studenoga, blizu tisuću policajaca i žandara je mobilizirano za osiguranje rute mimohoda, koja je skraćena za 2 km u odnosu na početno predviđenih 4,6 km.

Nekoliko političkih dužnosnika je sudjelovalo u mimohodu, poput socijalističke ministrice kulture Audrey Azoukay i gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo, također socijalističke orijentacije.

'Naš grad će uvijek biti zaklon od homofobije, jer su otvorenost prema drugačijima i snošljivost dio našeg DNK-a', rekla je Anne Hidalgo u razgovoru za jedan gay časopis.

'Nakon Orlanda, više nego ikada treba potvrditi republikanske vrijednosti jednakosti, snošljivosti i poštivanja', napisao je na društvenoj mreži Twitter francuski premijer Manuel Valls.

Posljednjim Gay Prideom prije predsjedničkih izbora u proljeće 2017. želi se podsjetiti predsjednika Francoisa Hollandea na neispunjena obećanja, bez obzira na otvorenosti prema braku homoseksualnih parova, navodi Inter-LGBT, koji traži medicinsku potpomognutu oplodnju ženama koje su same te ženskim parovima.