POVUCI-POTEGNI

'Gay parove šaljemo kod matičara, ne u crkvu'

04.04.2012 u 11:31

Bionic
Reading

U prvom susretu s kršćanima koji se protive prijedlogu uvođenja bračne ravnopravnosti istospolnih parova u Engleskoj i Walesu, britanski premijer David Cameron uvjeravao je kritičare da legalizacija gay brakova neće utjecati na crkvena pravila

Vjerskim čelnicima Cameron je uputio pomirljive riječi te podržao reakciju kršćana na pokušaje uklanjanja vjerskih simbola i odrednica iz javnog života.

Posljednjih mjeseci Cameron je otvoreno progovorio o ulozi kršćanstva u suvremenoj Britaniji. U prosincu je poručio da Anglikanska crkva treba postati relevantna u nacionalnim pitanjima.

Vladajuća koalicija u veljači je pokrenula raspravu o mogućnosti sklapanja braka homoseksualnih parova, što je izazvalo promptnu žestoku reakciju tradicionalnih kršćana i političkih konzervativaca, kao i predstavnika muslimana i sikha.

Na uskršnjem prijemu u sjedištu britanske vlade, na kojem su bili predstavnici crkvi i kršćanski političari, Cameron je uputio specijalnu molbu.

'Nadam se da se nećemo pretjerano sporiti oko gay brakova. Bit će snažnih argumenata i snažnih riječi', rekao je Cameron.

Britanski premijer pokušao je uvjeriti okupljene da će njegov prijedlog 'promijeniti ono što se događa kod matičara, a ne ono što se događa u crkvi'.


To, međutim, nije zadovoljilo uzvanike, koji su Cameronu rekli da je pogrešno to što promovira reforme i da bi zakonska definicija braka trebala ostati 'zajednica muškarca i žene'.

Neki kritičari reforme, poput nadbiskupa Yorka Johna Sentamua, vjeruju da bi postojeće rješenje o civilnom partnerstvu, koje osigurava bračna prava i gay parova, trebalo biti dovoljno.

Prijepor oko reforme bračnog zakonodavstva dolazi u vrijeme kada se mnogi tradicionalni kršćani, uključujući bivšeg nadbiskupa Canterburyja Lorda Careyja, pribojavaju da se tradicionalne anglikanske vrijednosti brišu iz javnog života.

Niz sudskih slučajeva završio je pobjedama sekularnih aktivista pa je tako kršćanima određeno da više ne nose križeve na posao i da se ne mole za bolesnike u zdravstvenim ustanovama. Nedavno je gradskom vijeću Devona zabranjena tradicionalna molitva na početku službenih sastanaka.

Potrebne kršćanske vrijednosti

Tim povodom Cameron je poručio da vlada planira promijeniti zakon da bi se vijećnicima ipak omogućila molitva, što je običaj star nekoliko stoljeća.

'Vrijednosti Biblije, vrijednosti kršćanstva su vrijednosti koje su nam potrebne', rekao je Cameron.

Britanski premijer otvorio je svoj govor podsjećanjem na političke poteškoće koje su ga nedavno snašle, kao što su pad popularnosti zbog porezne reforme i krize s gorivom uoči najavljenog štrajka kamiondžija.

'Prošlog tjedna osjećao sam se kao da trebam nekoga da moli za mene', rekao je, šeretski dodajući da su neki možda i pretjerali u tome.

U odvojenom uskršnjem priopćenju Cameron je poručio da je Uskrs vrijeme 'prisjećanja na život, žrtvu i živuću Kristovu baštinu'.

'Novi zavjet govori nam toliko toga o Isusovom karakteru; čovjek je to neusporedivog suosjećanja, velikodušnosti, milosti, poniznosti i ljubavi', rekao je Cameron.

'U Evanđelju po Luki rečeno nam je da je Isus rekao drugima - čini ono što želiš da oni čine tebi. Savjet je to koji, kada ga slijedimo, čini sretnije i bolje društvo za svakoga', zaključio je Cameron.