CRNA GORA

Gay aktivist plakatima oblijepio vladu

16.06.2011 u 14:42

Bionic
Reading

'Popravi svoje ministrovanje ili olakšaj Vladi i društvu svojom ostavkom', piše na jednom od plakata koje je po zidovima crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava polijepio Zdravko Cimbaljević, direktor nevladine organizacije LGBT Forum Progresa, ogorčen izjavama Ferhata Dinoša, crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava

Nakon što je ušao u zgradu Ministarstva, Cimbaljević je desetak minuta lijepio po zidovima plakate, nakon čega ga je osiguranje odvelo na informativni razgovor. Iako je razgovor potrajao svega desetak minuta, mnogo dulje će trajati modrice na Cimbaljevićevim rukama koje je zadobio, kako tvrdi, kada su ga pripadnici osiguranja grubo vukli za ruku.
Osim plakata, Cimbaljević je u Ministarstvu ostavio i preporuke Savjeta Europe vezane uz položaj LGBT populacije.

'I ovaj put sam odlučio izaći sam ispred LGBT zajednice, jer se ostali boje kamera', izjavio je za Vijesti čelni čovjek Forum Progresa, jedine deklarirane organizacije LGBT u Crnoj Gori. Dodao je da je ovaj njegov čin zapravo performans kojim je želio ukazati ministru Dinošu da mora raditi svoj posao.

Podsjetimo, prva gay parada u Crnoj Gori, u organizaciji Cimbaljevićeve nevladine organizacije, trebala se održati 31. svibnja, no odgođena je uz obrazloženje da sigurnosne strukture nisu u stanju osigurati zaštitu onima koji bi bili u povorci. Po pisanju crnogorskih medija ministar Ferhat Dinoša tada je izjavio da odbija podržati LGBT aktiviste u organizaciji parade ponosa u Podgorici te im je poručio da pokušaju pronaći druge načine ostvarivanja svojih prava.