POMOR RIBE

Gavrilović priznao krivnju za curenje amonijaka

20.07.2009 u 19:52

Bionic
Reading

Mučan prizor na stotine mrtvih riba koje plutaju površinom Kupe zgrozile su petrinjske ribiče u nedjelju ujutro

Prema prvim procjenama, ipak je došlo do istjecanja amonijaka u odvodni kanal koji je nakon slijevanja u Kupu, u predjelu između petrinjskog kupališta i Krnice, izazvao ekoincident, piše Jutarnji list

Veliki pomor ribe praćen pjenom i nesnosnim smradom karakterističan za plin amonijak prvi su uočili ribiči koji su odmah izvijestili Županijski centar 112 i bacili sumnju na tvornicu Gavrilović.

Vodopravni inspektor uzeo je uzorke, a prvi rezultati upućuju na to da je veliki pomor prouzročio amonijak.

- Ako policija utvrdi kaznenu odgovornost, podignut će kaznenu prijavu na osnovi koje ćemo tražiti naknadu štete od zagađivača - rekao je Mladen Orlić, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Štuka.

Nakon što su kategorički tvrdili kako pomor ribe u Petrinji uzrokovan ispuštanjem amonijaka nema s njima nikakve veze, iz Gavrilovića su nekoliko sati kasnije demantirali svoje navode.

- Internom istragom došli smo do saznanja da je prilikom pripreme za demontažu rashladnog postrojenja, koje više nije u uporabi, došlo do slučajnog izlijevanja zasad neutvrđene količine amonijačne vode. U nadzoru je bio glavni državni vodopravni inspektor mr. Željko Makvić koji je ustvrdio da je došlo do trenutačnog lokalnog onečišćenja vodotoka bez trajnih posljedica te je proglasio prvi stupanj ugroženosti. Nadzor je izvršila i sanitarna inspektorica ispred Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Nada Štrk-Beloglavec, te je ustvrdila da nije bilo incidenta na postrojenju hlađenja - priopćeno je iz Gavrilovića.

No, incident se ipak dogodio, ali na rijeci Kupi koju su preplavile stotine mrtvih riba. Prema prvim procjenama, uginulo je oko 400 kilograma ribe.