DEMOKRACIJA ĆE ŽIVJETI

Gauck poručio neonacistima da im se bliži kraj!

23.03.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Novi njemački predsjednik Joachim Gauck položio je u petak prisegu u Bundestagu i založio se za 'više Europe u ovim kriznim vremenima'

'U ovim kriznim vremenima, kad je posebno popularno sklupčati se unutar državnih granica, baš u ta krizna vremena moramo reći da želimo još više braniti Europu', kazao je jedanaesti njemački predsjednik u 23-minutnom govoru, obraćajući se često njemačkoj 'djeci' i 'unučadi'.

Joachim Gauck, 72-godišnji luteranski pastor koji je štitio ljudska prava u bivšem DDR-u, u nedjelju je u Saveznoj skupštini golemom većinom glasova izabran za predsjednika države.

Najavio je da će se kao predsjednik zalagati za 'slobodu kao preduvjet pravednosti' i 'pravednost kao preduvjet slobode'.

Istaknuo je 'trajni poticaj' koji je dao njegov prethodnik Christian Wulff, koji je odstupio zbog korupcijskog skandala i bio nazočan na svečanosti, u korist zbližavanja zajednica u Njemačkoj.

Čvrsto je osudio 'protivnike njemačke demokracije' iz krajnje desnice. 'Njima poručujemo: vaša mržnja čini nas jačima i nećemo vas udostojati ni našeg straha. Vi ćete uskoro pripadati prošlosti, a naša će demokracija nastaviti živjeti', kazao je.