PRITISAK NA GADAFIJA

Gates poslao američke brodove u Sredozemno more

01.03.2011 u 22:52

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u utorak kako je naredio nizu ratnih brodova da se upute u Sredozemno more, znatno povećavajući američki pritisak na libijskog čelnika Moamera Gadafija, koji se opire sve brojnijim međunarodnim pozivima da odstupi s vlasti i okonča krvoproliće nad vlastitim narodom.

Gates je rekao da bi amfibijski brod USS Kearsarge i amfibijsko-transportni brod USS Ponce, 'uskoro' trebali ući u Mediteran. Na Kearsarge, amfibijski brod s 50-ak helikoptera i zrakoplova s vertikalnim polijetanjem, te oko 800 marinaca, bit će upućeno još oko 400 marinaca iz Sjedinjenih Država, rekao je Gates.

Ta dva ratna broda spojit će se s borbenom skupinom nosača zrakoplova USS Enterprise, koja je u Crvenom moru na putu za Sueski kanal. Brodovi trebaju proći kanal prije ulaska u libijskih vode, izjavili su vojni dužnosnici za američke elektronske medije.

'Ja sam uputio nekoliko brodova ratne mornarice u Mediteran', rekao je Gates u Pentagonu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zapovjednikom združenog stožera admiralom Mikeom Mullenom.

'Mi očito razmatramo puno opcija i planova za nepredviđene okolnosti. Nikakva odluka nije donesena o bilo kojoj drugoj akciji. Naš posao je da predsjedniku pružimo najširi mogući prostor i mogućnosti za odluku', rekao je Gates.

Pentagon je u ponedjeljak objavio da prerazmješta neke mornaričke i zrakoplovne snage u regiji, te da traju rasprave sa saveznicima o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom, kako bi se spriječilo Gadafijeve snage da iz zraka napadaju prosvjednike, posebno da koriste borbene helikoptere.

Gates je istakao kako ne postoji odobrenje Vijeća sigurnosti UN za upotrebu oružane sile protiv Libije, te da nije primljen zahtjev za zračne udare od vođa pobunjenika koji nastoje svrgnuti Gadafija.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je u utorak da se SAD priprema za nepredviđene situacije premještanjem nekih resursa u regiji, prvenstveno usmjereno na potencijalne humanitarne potrebe, ali ne odbacuje ni jednu od mogućih opcija.

Amfibijska skupina broda USS Kearsarge, koji ima i bolničke kapacitete, može podržati humanitarne napore kao i vojne operacije.

'Brod kao Kearsage sposoban je za mnoge vrste misija', rekao je jedan američki dužnosnik.

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Enterprise, koji nosi oko 70 zrakoplova i raketno naoružanje, mogao bi nametnuti moguću zonu zabrane leta nad Libijom.