SLOVAČKI PREDSJEDNIK U SRBIJI

Gašparovič: Slovačka neće priznati Kosovo

03.12.2009 u 18:51

Bionic
Reading

Slovački predsjednik Ivan Gašparovič u četvrtak je, nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u Beogradu, izjavio da će neovisno o rezultatu rasprave o jednostranom proglašenju kosovske neovisnosti, koja se vodi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), Slovačka ostati pri stajalištu da ne priznaje neovisnost Kosova.

'Slovačka neće mijenjati svoje stajalište bez obzira na odluku ICJ, a može ga promijeniti samo ako to učini Srbija', rekao je Gašparović, čija je zemlja jedna od sudionica rasprave pred tim sudom. On je dodao kako smatra da će ICJ, bude li odluku o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti donosio sukladno međunarodnom pravu, morati donijeti mišljenje povoljno za Srbiju.

Slovački predsjednik izrazio je punu potporu svoje zemlje Srbiji u procesu europskih integracija. Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da Srbija namjerava sve uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji ispuniti do 2014. godine, istaknuvši kako ona ne traži povlastice i želi ispuniti sve uvjete, ali da ne prihvaća nikakve posebne uvjete, poput priznanja neovisnosti Kosova.

Govoreći o suradnji Srbije s haaškim tribunalom, izrazio je očekivanje da će nakon današnjeg predstavljanja redovitog izvješća haaškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN, doći do odmrzavanja Prijelaznog trgovinskog sporazuma, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju EU sa Srbijom. Također je naglasio da tim očekivanjem Srbija ne provodi pritisak ni na jednu od vlada zemalja Unije.

Tadić je dodao da bi, čak i da EU ne uvjetuje nastavak pregovora o integracijama uhićenjem haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, srbijanske vlasti za njima tragale i uhitile ih odmah nakon što su ih locirale.

Po završetku sastanka dvojice predsjednika resorni ministri dviju zemalja potpisali su Protokol o proširivanju suradnje u području energetike. Tijekom dvodnevnog boravka u Srbiji, slovački predsjednik sudjelovat će poslijepodne na poslovnom forumu dviju zemalja, a prije toga će se susresti i sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Gašparovič će u petak, drugog dana posjeta, s Tadićem posjetiti Novi Sad, gdje će se sastati s predstavnicima slovačke zajednice u Srbiji.