HTIO ZARADITI 100 MIL. DOLARA

Galbraith zbog nafte u središtu skandala

14.11.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Bivši veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith pod udarom je norveških i američkih medija koji ga optužuju da je zloupotrebom političkog utjecaja htio zaraditi sto milijuna dolara na iračkoj nafti, prenosi Jutarnji list

Utjecajni demokrat Galbraith je bio istovremeno angažiran kao savjetnik norveške naftne kompanije DNO i kao savjetnik vlade iračkih Kurda. Preko DNO-a dobio je značajan udio u kurdistanskom naftnom polju u Iraku, dok je istodobno pomagao kurdskoj vladi da osvoji autonomiju i upravu nad svojim naftnim rezervama.

Bivši veleposlanik u Hrvatskoj u tom poslu trebao je zaraditi preko 100 milijuna dolara, a prije dva mjeseca napustio je radno mjesto u Afganistanu zbog svađe s nadređenim, Kai Eideom. Galbraith je momentalno udarna afera u Americi, pogotovo od kad je priču objavio utjecajni New York Times. List otkriva da je i sam političar dobio udio u naftnom polju u Kurdistanu, i to nakon što je omogućio da DNO dobije svoje poslove.

Galbraitha NYT predstavlja kao utjecajnog bivšeg veleposlanika koji je utjecao na stavove moćnih američkih političara poput senatora Josepha Bidena i predsjedničkog kandidata demokrata Johna Kerryja, a protiv optužbi se brani činjenicom kako u to vrijeme nije bio službenik niti američke niti iračke vlade.

'Istina je da sam se bavio poslovnim aktivnostima koje su bile u skladu s mojim političkim uvjerenjima. Vjerujem da je moj rad za DNO i druge naftne kompanije pomogao da se stvori naftna industrija koja Kurdistanu daje ekonomsku osnovu za željenu autonomiju. Iako sam imao poslovni interes, ne vidim u čemu bi bio konflikt', rekao je bivši veleposlanik.