bivši veleposlanik u hrvatskoj

Galbraith: Trump će nastaviti potpaljivati vatru prema Bidenu jer misli samo na sebe, a Janša ne treba računati na pozivnicu za Bijelu kuću

08.11.2020 u 13:25

Bionic
Reading

Prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith komentirao je za Večernji list američke predsjedničke izbore, poznanstvo s Joeom Bidenom, očekivanja od Trumpa, a komentirao je i slovenskog premijera Janeza Janšu i njegovu preuranjenu čestitku Donaldu Trumpu

Prije dolaska u Hrvatsku, Galbraith je 14 godina radio za Odbor za vanjsku politiku američkog Senata, u kojemu je senator Joe Biden bio dugogodišnji član, te ga poznaje još od tada.

'Poznajem ga vrlo dobro i osobno', rekao je Galbraith u intervjuu za Večernji list koji je vođen u četvrtak, kad je već bilo izgledno da će Biden pobijediti, ali pobjeda još nije bila proglašena. Kaže kako je očekivao Bidenovu pobjedu, ali i Trumpovo ponašanje, odnosno odbijanje da prizna poraz.

'Što se tiče reakcije Donalda Trumpa, to je potpuno u skladu s njegovim karakterom i to me uopće nije iznenadilo. On je predsjednik koji nikad nije poštovao norme demokratske zemlje', rekao je Galbraith. Iako očekivano, takvo Trumpovo ponašanje za Galbraitha je ipak šokantno.

Navodi kako Trump ima mnogo problema koji ga čekaju nakon odlaska iz Bijele kuće, od dugova koji dosežu i milijardu dolara do mogućih kaznenih progona plaćanja ljubavnici da šuti o njihovoj vezi te zbog porezne prijevare. Očekuje kako će Trump nastaviti podizati tenzije kod svojih birača, vezano za lažne optužbe o krađi izbora, jer mu je uvijek bitan samo njegov interes.

  • +8
Obraćanje Donalda Trumpa nakon prvih rezultata izbora Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Znate, postoji dobra praksa da bivši predsjednici ne kritiziraju svoje nasljednike. Toga kod Trumpa neće biti: očekujem da će Trump sigurno potpaljivati vatru prema Bidenu. Kad kazneni progon počne, a mislim da će početi, očekujem da će on govoriti kako je to politički progon, premda neće biti politički progon jer to vode karijerni tužitelji. Ali on će to pokušati politizirati i zapaliti svoju bazu. Možda će to raditi iz Moskve, ne znam', predviđa Galbraith.

Galbraith je u intervjuu Večernjem listu komentirao i preuranjenu čestitku slovenskog premijera Janeza Janše Donaldu Trumpu i miješanje u izborni proces pa kaže kako Janša ne bi trebao računati na bilo kakvu pozivnicu za Bijelu kuću u sljedeće četiri godine dok je Biden predsjednik.

'Bizarno je uplitati se u američke izbore, a još bizarnije uplitati se na strani kandidata koji gubi izbore ili nakon što je zapravo izgubio', kaže američki diplomat.