ravnatelj zavoda za hitnu

Gajnik: Napravili smo sve da spasimo život mladića u Zaprešiću i nismo uspjeli

14.08.2018 u 13:27

Bionic
Reading

Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, za N1 komentirao je slučaj smrti mladića u Zaprešiću i stanje u Hitnoj pomoći

'Ovih dana je velika povika na Hitnu medicinu. Tvrdim, i iza toga stojim, da smo postupili apsolutno po pravilima struke i napravili sve i više da spasimo život i nismo uspjeli", rekao je Gajnik.

Objasnio je kako u sedam gradova Zagrebačke županije Hitna pomoć u službi ima tek jedan tim.

'Ekipa koja je prva izašla na teren je bio tim saniteta koji u teoriji nije ni dužan izaći, ali pokušali smo i tako. Vozilo je bilo opremljeno svim sredstvima, ali prilikom dolaska na mjesto nisu uočeni nikakvi znakovi života', rekao je.

Dodao je da županija u ZHM ulaže velika sredstva te da su kupili 40 vozila, 10 defibilatora.

'Ulažemo je u opremu i edukaciju. Za područje koji ima 60 tisuća stanovnika, i ima samo jednog doktora, ZHM plaća još tri doktora, i još tri doktora za Samobor. ZHM iz svojih sredstava daje još 1,2 milijuna da se pojačaju timovi. Ne možemo pokriti rotaciju jer za to trebamo imati 10 timova', kazao je-

Naveo je da kada se spominju Zaprešić i Samobor, kao najkritičniji dijelovi u Županiji, za povećanje treba 6 milijuna eura godišnje.

'Županija je tražila 50 timova i tom zahtjevu nije u potpunosti udovoljeno, ugovorili smo 45 timova. Dotad smo imali 30 timova i dobili smo puno, ali ne tamo gdje je najgušći teritorij. Imamo granični prijelaz Bregana, aerodrom, puno staračkih domova. Ne možemo raditi s ovim brojem timova i svjesni smo toga', istaknuo je Gajnik.

Na opasku kako iz Ministarstva kažu da novi timovi nisu traženi od 2016., Gajnik je odgovorio kako će 'ako je to način, svaki dan dva puta pisati ministarstvu'.

  • +19
Hitna pomoć Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Upitan tko bi trebao tražiti dodatne timove naveo je da su tražili, dostavljali elaborate i u ZHM i u Ministarstvo i da će tražiti ponovo.

Na opasku kako se stječe dojam da se prebacuje odgovornost kazao je da ne može komentirati što netko misli.

'Iznosim činjenice. Svjesni smo problema. Plaćamo 6 doktora više za ova dva grada od onog što plaća HZZO. Ja ne mogu promijeniti mrežu koju je donio ministar. Mi smo svjesni problema, Županija je svjesna problema, ne možemo van mogućnosti. Ne možemo mi mijenjati mrežu', istaknuo je.

Za kraj je dodao da je nalaz inspekcije pri kraju i da prema njegovim saznanjima nije došlo do propusta.

'Koji je bio propust ako je tim išao spašavati drugi život? Žao nam je za svaki život', zaključio je Gajnik u razgovorui za N1.