LIBIJCIMA SE DIJELI ORUŽJE

Gaddafi: Mi ćemo ostati živi a vi ćete umrijeti!

20.03.2011 u 08:21

Bionic
Reading

Tripoli je u nedjelju rano ujutro bio meta bombardiranja, na koje je uzvratila protuzračna obrana razmještena u libijskom glavnom gradu. U akciju su se, nakon francuskih, uključile britanske i američke zračne snage, a Muammar Gaddafi je, dijeleći oružje civilima te uz prijetnje, zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

Libijska vlada počela je dijeliti oružje civilima i za nekoliko sati će oružje primiti više od milijun muškaraca i žena, javila je državna agencija Jana.

Izvori u libijskom ministarstvu obrane, prenosi Jana, 'očekuju da će raspodjela oružja za više od milijun ljudi biti okončana za nekoliko sati'.

Reuters javlja da su snage odane pukovniku Moameru Gadafiju tenkovima ušle u središte grada Misrata koji je pod kontrolom pobunjenika.

Stanovnici javljaju da je poginulo nekoliko ljudi, a da opasnost predstavljaju i snajperisti raspoređeni po krovovima. Glasnogovornik pobunjenika je potvrdio da se u Misrati vode borbe i da su Gadafijevi tenkovi u središtu grada. Kazao je da žrtava ima toliko da ih ne mogu prebrojiti.

SAD: Uspostavili smo zonu zabrane leta

Američke i savezničke snage zaustavile su Gadafijevu ofenzivu na pobunjenike u Bengaziju i učinkovito provele zonu zabrane leta iznad Libije, izjavio je aadmiral Mike Mullen, načelnik Glavnog stožera američke vojske.

Prema Mullenovim riječima, zračnim udarima u subotu onesposobljena je Gaddafijeva protuzračna obrana i aerodromi, a istovremeno je iznad Bengazija uspostavljena borbena zračna ophodnja, navodi Reuters.

'Jučerašnja operacija je dobro prošla. U posljednja dva dana nema na nebu Gadafijevih zrakoplova ili helikoptera. Zona zabrane leta je uspješno uspostavljena', dodao je.

Istaknuo je, međutim, da misija savezničke akcije nije svrgavanje Gadafija, već zaštita civila i provođenje humanitarne zadaće u skladu s rezolucijom 1973 Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi France Presse.

Arapska Liga traži zaštitu civila i priprema hitni sastanak

Čelnik Arapske Lige Amr Moussa rekao je da to što se događa u Libiji nije ono što su očekivali kada su pristali održavati zabranu leta nad Libijom.

'Ovo što se događa razlikuje se od održavanja zabrane leta. Ono što mi želimo jest zaštita civila a ne daljnje bombardiranje još viš civila', rekao je Moussa.

Prema informacijama egipatske novinske agencije, Moussa je također rekao da je zatražio hitni sastanak Arapske Lige.

Premda neki libijski državni mediji javljaju da su u napadima poginule 64 osobe, kazao je da za sada nema dojava o stradavanju civila u savezničkim zračnim napadima.

Velika Britanija zadovoljna ishodom napada

Britansko zrakoplovstvo zadovoljno je tijekom ofenzive koja se u subotu navečer vodila u Libiji, rekao je u nedjelju zamjenik zapovjednika RAF-a, vicemaršal Phil Osborn.

Čelnik nije htio ništa reći o možebitnim žrtavama napada u kojima su britanske snage ispalile 112 raketa tipa tomahawk. General John Lorimer, glasnogovornik glavnog stožera ocijenio je da je 'još rano reći kakve su posljedice na terenu'.

Meta napada bili su 'ciljevi koji su prijetnja uvođenju zone zabrane letenja', rekao je general, a napose 'libijski integrirani sustav protuzračne obrane', kao što su, primjerice, 'radari'. Većina njih bila je 'na području Tripolija', dodao je, bez drugih potankosti.

Gaddafi fanatično prijeti, ali ne usudi se pokazati na televiziji

Gaddafi je rekao kako je napad prerastao u terorizam i kako su svi Libijci naoružani i spremni braniti svoju zemlju. Najavio je dugi rat: Al Jazeera prenosi da je u govoru spomenuo Vijetnam, Irak i neuspješnu američku intervenciju u Somaliji 90-ih. 'Nikad ne učite. Uvijek ćete bivati uništeni', poručio je pukovnik Gaddafi. Rekao je kako je poraz zapadnih sila neizbježan: 'Nećemo napustiti svoju zemlju, nego ćemo ju osloboditi. Mi ćemo ostati živi, a vi ćete svi umrijeti!' - prenosi Reuters njegove riječi. No 10-minutna snimka Gaddafijevog govora sadržavala je samo kadar spomenika-šake koja lomi američki borbeni avion: sam Gaddafi nije fizički snimljen, vjerojatno zbog straha da savezničke snage ne otkriju njegovu lokaciju.

Govor Muammara Gaddafija na državnoj televiziji

BBC piše kako je rekao da rat trajati jako dugo: 'Obećajemo vam dugu, izjednačenu borbu bez granica. Borit ćemo se inč po inč.' Započeti rat nazvao je novim Križarskim ratom i novim Hitlerizmom.

Napadi počeli u ranim jutarnjim satima

Jedan je zrakoplov nadlijetao područje vojarne-rezidencije Muammara Gaddafija u Bab al Aziziji na jugu glavnoga grada, javio je noćas dopisnik France pressea. Protuzračni topovi smješteni u rezidenciji i njezinoj okolici, kao i u drugim dijelovima Tripolija, uzvratili su paljbom nešto prije 2 sata ujutro po mjesnom vremenu.

Zračne operacije francuskog zrakoplovstva nastavljene su prijepodne - doznaje se od francuskog vojnog izvora. Lovci su od sinoć uništili više oklopnih vozila Gaddafijevih snaga. Tijekom noći zamijenile su ih američke i britanske snage, kojima su to bili prvi zračni udari, a krstareće rakete ispaljivane su s brodova i američkih podmornica ispred libijske obale.

CBS News javio je da su tri američka B-2 nevidljiva bombardera bacila 40 bombi na jedan od glavnih 'libijskih aerodroma', ali nisu naveli detalje. Pentagon tu vijest nije komentirao.

Britanski lovci bombarderi tipa Tornado GR4 ispalili su rakete Stormshadow na ciljeve u Libiji, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik RAF-a, general John Lorimer, kako prenosi AFP. Stormshadow su krstareće rakete. Zrakoplovi su poletjeli s istoka Engleske i preletjeli 4.800 km prije nego su izbacili rakete i vratili se u bazu, po službenim izvorima. Ciljevi napada britanskog zrakoplovstva u Libiji nisu objavljeni.

U Tripoliju su u nedjelju ujutro odjekivale eksplozije i teška paljba sustava za protuzračnu obranu, javljaju agencije. Reuters prenosi da su stanovnici Tripolija čuli eksplozije kod istočne gradske četvrti Tadžura, dok su stanovnici grada Misrate javili da su saveznički zrakoplovi bombardirali zračnu bazu koju koriste Gadafijeve snage.

I stanovnici Bengazija, pobunjeničkog uporišta, izvijestili su o glasnim eksplozijama i paljbi protuzračne obrane, ali nije jasno koja je strana pucala.

Amerikanci se uključili u napad

Gaddafi zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

Gadafi je rekao da Vijeće sigurnosti ima odgovornost da zaustavi agresiju na Libiju, izvijestila je libijska državna televizija ne spominjući mogućnost sastanka VS-a

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju kojom je odobrilo uvođenje zone zabrane leta nad Libijom i upotrebu 'svih nužnih mjera' za zaštitu civila. Zapadne snage u subotu su pokrenule zračne napade na Libiju.

Libijski je režim u subotu priopćio kako nakon zapadne vojne operacije ništavnom smatra rezoluciju 1973 kojom UN uvodi zonu zabrane leta, ustvrdivši da sada ponovno 'ima pravo' koristiti svoje zrakoplovstvo.

Katar će sudjelovati u vojnoj akciji jer vjerujemo da u ovoj akciji moraju sudjelovati arapske zemlje jer je situacija nepodnošljiva', rekao je katarski premijer Hamad bin Jasim al-Tani za Al Jazeeru, ne navodeći, međutim, točnu ulogu Katara.