RUSKO MIŠLJENJE

'Gadafiju je trebalo pružiti pomoć, a ne ubiti ga'

21.10.2011 u 19:10

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da Gadafi nije smio biti ubijen jer je bio ratni zarobljenik

Dok je službeni Washington pogibiju svrgnutog libijskog vođe Moamara al-Gadafija pozdravio kao novi početak za libijski narod, iz Rusije se može čuti nekoliko mnogo kritičnijih glasova. Među njima je i onaj ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je u petak rekao da Gadafi, kao ratni zarobljenik, nije smio biti ubijen.

Kako prenosi Voice of Russia, Lavrov je naglasio da su prema međunarodnom pravu za vrijeme oružanih sukoba na snazi međunarodna humanitarna pravila ustanovljena Ženevskom konvencijom, prema kojima se zarobljeniku mora pružiti odgovarajuća medicinska pomoć. Ubijanje, naravno, posebice ne dolazi u obzir.

Lavrov je također rekao da treba istražiti neke akcije NATO-a prije Gadafijeve smrti, poput bombardiranja njegove kolone automobila.

Lavrov je kritizirao i izjavu američkog senatora Johna McCaina, koji je rekao kako bi Gadafijeva smrt mogla zastrašiti Rusiju, Kinu i neke druge države. Lavrov je rekao da je ovo uobičajena McCainova retorika te kako bivši američki predsjednički kandidat ima svoje fobije koje nema smisla komentirati.