NAKON ČETIRI DANA

Gadafijevo truplo više nije izloženo

24.10.2011 u 18:58

Bionic
Reading

Tijelo ubijenoga bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija neće više biti izloženo, objavile su u ponedjeljak nove libijske vlasti i zatvorile vrata hladnjaka na tržnici u Misrati gdje je Gadafi ležao otkad je prije četiri dana ubijen.

'Od 15 sati javnost više neće moći gledati tijelo', rekao je dužnosnik nacionalnoga prijelaznog vijeća. Stražari u hladnjaku zatvorili su vrata oko 15:30 i odonda se više ne ulazi.

Na prljavim madracima u hladnjači bila su izložena tijela ubijenoga Gadafija, njegova sina Mutasima i nekadašnjeg vrhovnoga zapovjednika libijske vojske Bakra Junisa. Dosad su ih vidjele tisuće ljudi.

Zasad nije poznato znači li zatvaranje hladnjaka da je postignuta odluka gdje će Gadafi biti pokopan ili su trupla koja su počela truliti počela predstavljati prevelik rizik za zdravlje ljudi.

'Dosta je bilo', rekao je jedan od čuvara. 'I mrtav nam uzrokuje probleme kao da je živ'.

Borci koji su čuvali truplo Moamera Gadafija, njegova sina Motasima te Barka Junisa, pod trupla su podmetnuli plastičnu foliju jer tjelesne tekućine kapaju po podu hladnjače na tržnici u Misrati. Vrata se su stalno otvarala kako bi povorka promatrača mogla ući, a Reuters piše kako sve podsjećalo na mučnu parodiju uobičajena izlaganja tijela preminula vladara, te da motori hladnjače nisu uspijevali spriječiti brzo truljenje pa su stražari posjetiteljima dijelili i kirurške maske i tako ih štitili od smrada truleži.