U IŠČEKIVANJ INTERVENCIJE

Gadafijeva vojska stigla na 50 km od Bengazija!

18.03.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Gadafijeve snage brzo napreduju prema oporbenom uporištu Bengaziju unatoč proglašenom prekidu vatre, javila je u petak navečer Al Džazira

Izvjestitelj Al Džazire iz Bengazija javio je da se borbe vode u Al-Magrunu i Sluku, oko 50 kilometara od Bengazija. Prisustvo libijskih vladinih snaga oko Bengazija ne krši prekid vatre i libijska vojska ne namjerava ga napasti, rekao je u petak zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim.

'Što se tiče prisustva vojske u libijskim gradovima, smatramo da je to važno za sigurnost građana. Time se ne krši prekid vatre', rekao je Kaim novinarima.

'Prekid vatre znači da nema vojnih operacija, velikih ili malih. Druga stvar je da su oružane snage sada izvan Bengazija i nemaju namjeru ući u grad', istaknuo je.

U petak navečer Fancuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija i arapske države pozvali su u petak libijskog vođu Moamera Gadafija da zaustavi napredovanje svojih snaga i omogući nastavak opskrbe električnom energijom i vodom onih gradova u kojima je ona prekinuta.

U izjavi koju je u njihovo ime objavio ured francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, ističe se da bi Gadafijeve snage trebale zaustaviti napredovanje prema Bengaziju te povući se iz još tri grada: Misrate, Zavije i Adždabije.