RODITELJSKE BRIGE

Gadafijeva djeca u svađi oko obiteljskog bogatstva

23.02.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Libijski predsjednik Moamer Gadafi vlasnik je velikog financijskog carstva koje je izvor ozbiljnih razmirica među njegovom djecom, izvijestio je u srijedu Financial Times, pozivajući se na diplomatske depeše objavljene na WikiLeaksu

U depeši pod nazivom 'Gadafi Incorporated', diplomati američkog veleposlanstva pišu da libijski čelnik i njegova obitelj imaju znatan udio u sektoru nafte i plina, telekomunikacijama, infrastrukturi, u mnogobrojnim hotelima, medijima... U depeši iz svibnja 2006. stoji da Gadafijeva djeca imaju redovite prihode od državnih naftnih udruga, čiji godišnji izvoz doseže više desetaka milijardi dolara.

Diplomati također pišu da drugi Gadafijev sin, Seif al Islam, sudjeluje u naftnoj industriji preko podružnice vlastite tvrtke One-Nine. Moamer Gadafi je 2009. investirao 16 milijuna eura u hotelski kompleks u talijanskom gradu L'Aquili, koji je iste godine opustošio snažan potres. Američki diplomati također navode da su napetosti među braćom i sestrama osobito izražene otkada je na javnu scenu stupio Seif al Islam.