DRAMATIČNO U LIBIJI

Gadafi: Zauzet ćemo Bengazi za dva dana

16.03.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Zrakoplovi libijskog diktatora Moamera Gadafija počeli su bombardirati zračnu luku u Bengaziju, sjedištu pobunjenika i Libijskog nacionalnog vijeća, privremene proturežimske vlade, a Gadafi izjavljuje da će slomiti otpor i zavladati tim gradom za 48 sati

Tenkovi Gadafijeve vojske su započeli ofenzivu i na Misratu (200 km istočno od Tripolija), jedino mjesto koje pobunjenici drže na zapadu između Tripolija i Sirte, rodnog mjesta diktatora. Misrata se napada i teškom artiljerijom.

Današnje je jutro pak donijelo najgore moguće vijesti za pobunjenike otkada je postalo jasno da Gadafi neumoljivo ide prema Bengaziju. Na taj grad počele su padati bombe, što je zapadnim agencijama priznao pobunjenički pukovnik Farad el Fejturi. U izjavi za Al Jazeeru, zapovjednik obrane Bengazija nije precizirao ima li žrtava nakon bombardiranja tamošnje zračne luke.

Gadafijev sin Saif el Islam potvrđuje da će osobno ući u Bengazi do petka. Režimske snage samo što nisu slomile otpor u Ajdabiji, posljednjem uporištu zapadno od Bengazija, nakon čega će Gadafijevim snagama biti otvoren put prema srcu pobune.

Smatra se da Gadafi nije izravno najprije udario na Tobruk (istočno od Bengazija) da bi ostavio put za evakuaciju i bijeg pobunjenika i stranaca iz Bengazija prema Tobruku, a onda dalje prema Egiptu. Gadafi je već izjavio da će smrviti teroriste i zdrobiti sve neprijatelje libijskog naroda. 'Kolonizatori će biti pobijeđeni, i Amerika, i Ujedinjeno Kraljevstvo, i Francuska', kazao je Gadafi sinoć na televiziji.

Glavni zapovjednik pobunjeničkih snaga, general Abdelfatah Junis, izjavljuje da za obranu Bengazija ima 8.000 vojnika, ali je očito da moral pada i strah je zavladao u pobunjeničkim redovima. Oni traže hitnu pomoć međunarodne zajednice, ali se čini, naročito nakon jučerašnjeg sastanka skupine G-8 u Parizu, da je svijet digao ruke od Libije i da će Gadafiju biti dozvoljeno da izvrši pokolj nad svojim neprijateljima.