DEN HAAG

Gadafi pod istragom zbog ratnih zločina

03.03.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Argentinac Luis Moreno Ocampo, izjavio je danas u Den Haagu da će njegov ured istražiti djelovanje libijskog diktatora Moamera Gadafija kojeg se sumnjiči da je od 15. veljače, kada je počela pobuna u Libiji, naredio zločine protiv čovječnosti

Moreno Ocampo kazao je da će biti istraženi i ljudi iz Gadafijeva okruženja te njegovi sinovi; barem neki od njih. Među osumnjičenicima se nalaze libijski ministar inozemnih poslova, šef tajne službe, šef osobne sigurnosti diktatora i šef tzv. vanjske sigurnosti.

Tužitelj smatra da posjeduje brojne dokaze koji upućuju na zločine počinjene protiv stanovništva u Bengaziju gdje je pobuna uspjela te u Mirsati i Tripoliju i da je među zlodjelima i višestruko bombardiranje civila.

On kaže da je njegov ured svjestan i da su pobunjenici naoružani i da će se istražiti i možebitne zločine počinjene od njihove strane.
Moreno Ocampo ističe da je bilo moguće djelovati tako brzo jer je Vijeće sigurnosti odlukom od subote to omogućilo jer je dalo mandat za hitnu istragu, ali kaže kako je odluka da se izdaju uhidbeni nalozi na sucima Tribunala.