PRVI AMERIČKI OBAVJEŠTAJAC

'Gadafi ostaje na vlasti, ustanici izgubili zamah'

11.03.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Libijski ustanici izgubili su zamah i vjerojatno neće uspjeti zbaciti Moamera Gadafija s vlasti, izjavio je u četvrtak ravnatelj američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper na saslušanju u Senatu

Prvi američki obavještajac rekao je da su Gadafijeve snage opremljenije i discipliniranije od pobunjeničkih i da će na kraju "režim prevladati".

Takva izjava iznenadila je i predstavnike Bijele kuće i jednog republikanskog senatora koji je zatražio Clapperovu smjenu jer "potkopava" američke napore da se Gadafi svrgne s vlasti.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Tom Donilon kritizirao je Clapperovu analizu kao "statičnu i jednodimenzionalnu". Donilon smatra da je Clapper prenaglasio Gadafijevu vojnu snagu, a zanemario druge čimbenike, poput međunarodnih napora da ga se izolira.

Clapper je rekao da je moguće da se Libija raspadne u dvije poluautonomne džave, s Gadafijem na vlasti na zapadu, a pobunjenicima na istoku.

Svjedočeći na istom saslušanju, šef američke vojne obavještajne službe general Ronald Burgess rekao je kako izgleda da "Gadafi ostaje na vlasti, osim u slučaju neke dinamične promjene u skoro vrijeme".

Stajališta njih dvojice obnovila su pozive predsjedniku Baracku Obami da poduzme brzu akciju pomaganja ustanicima. "Ako prvi čovjek naše obavještajne zajednice kaže da će Gadafi, ako ga se pusti na miru, poraziti ustanike, čini se da je vrijeme da se nešto poduzme", rekao je neovisni senator Joe Lieberman.

Bijela kuća je ranije u četvrtak objavila da će SAD poslati timove za civilnu pomoć na istok Libije i tako pospješiti humanitarne napore u tom dijelu zemlje, ali je naglasila da ih neće pratiti nikakvo vojno ili sigurnosno osoblje.

Washington Post je ranije objavio da je Obama voljan prepustiti drugim zemljama da javno predvode potragu za rješenjem sukoba u Libiji, a to stajalište odražava njegovo nastojanje da uvede skromniji ton u američku vanjsku politiku, ali ga istodobno izlaže kritikama da je slab vođa.

Ta je taktika meta napada mnogih konzervativaca i izvor zabrinutosti za neke liberalne intervencioniste, koji vjeruju da se jedino pod autoritetom SAD-a može okupiti učinkovita oporba protiv okrutnih autoritarnih vladara, poput libijskog čelnika Moamera Gadafija.

Iako Obama vidi prednosti u držanju Washingtona u pozadini, posebno u regiji gdje SAD nije omiljen, izložen je kritikama republikanaca da je odsutan u vrijeme krize i da njegov "timski pristup" signalizira pad američke moći, nakon desetljeća rata.

Obamini savjetnici kažu da iza neupadljiva javnog pristupa, administracija aktivno vodi privatnu diplomaciju koja je pomogla pri uvođenju jakih financijskih sankcija protiv Gadafijeva najužeg kruga, te da SAD ima središnju ulogu u vojnom planiranju koje je u tijeku u NATO-u.

"To je Obamina koncepcija američke uloge u svijetu: da radimo kroz multilateralne organizacije i bilateralne odnose, kako bismo bili sigurni da su koraci koje poduzimamo pojačani", izjavio je Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije

Američki su predsjednici desetljećima bili prisiljeni birati između interveniranja u stranim krizama ili njihova ignoriranja. Obama je od Busha naslijedio dva rata u muslimanskim zemljama, u Iraku i Afganistanu, a njegovi savjetnici tvrde da bi izravni angažman SAD-a u trećem ratu u muslimanskoj zemlji, učinio više zla nego dobra za narodni ustanak u Libiji i usto odlično poslužio kao propagandni materijal za Al-Kaidu.