DOK TRIPOLI TRPI TEŠKE NAPADE

Gadafi obećao borbu do smrti

07.06.2011 u 20:18

Bionic
Reading

Aiša Gadafi, kći libijskog vođe Moamera Gadafija, podnijela je u utorak na sudu u Bruxellesu tužbu protiv NATO-a zbog 'ratnih zločina', dok se za to vrijeme njezin otac Moamer 'pod bombama' zaklinjao na borbu do smrti

'Odluka NATO-a da gađa civilne objekte predstavlja ratni zločin', kazao je odvjetnik Francais Luc Brossollet koji je tužbu predao tužiteljstvu u Bruxellesu i saveznom belgijskom tužiteljstvu.

Tužba se odnosi na zračni napad NATO-a od 30. travnja u kojem su u Tripoliju oginuli najmlađi Gadafijev sin, 29-godišnji Seif al-Arab i troje unučadi, dvogodišnji Seif, dvogodišnja Carthage, i četveromjesečna beba Mastoura. U napadu su živote također izgubili njihovi prijatelji i susjedi.

Aiša Gadafi je majka 4-mjesečne bebe Mastoure, sestra Seifa al Araba i teta Seifa i Carthage.

Gadafi najavio da će se boriti do smrti

Libijski čelnik Moamer Gadafi je u utorak, nakon što je NATO pojačao zračne napade na Tripoli, obećao borbu do kraja u govoru koji je izravno prenosila državna televizija.

'Mi imamo samo jedan izbor, ostat ćemo u našoj zemlji mrtvi ili živi', rekao je u vatrenom obraćanju i pozvao svoje pristaše da dođu u njegov kompleks Bab al-Azizija.

Valovi NATO-ovih zrakoplova u utorak su napali libijsku prijestolnicu gađajući, među ostalima, i ciljeve u blizini velikog stambene četvrti Bab al-Azizija. 'Mi smo jači od vaših projektila, snažniji od vaših zrakoplova a glas libijskog naroda glasniji je od eksplozija', rekao je prkosno Gadafi.

On je rekao da je spreman poslati 250.000 do 500.000 naoružanih Libijaca da očiste zemlju od 'naoružanih bandi', misleći na pobunjenike koji nadziru istok Libije.

'Bez obzira prolazimo li mučeništvo, budemo ubijeni ili počinimo samoubojstvo, nama je stalo do naše obveze prema povijesti', rekao je Gadafi.