LIBIJA TONE U LUDILO

Gadafi izložen trune, a svađe oko tijela traju

24.10.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Libijci u ponedjeljak i četvrti dan u kolonama prolaze kraj tijela Moamera Gadafija koje već trune, kako bi se uvjerili da je pali diktator doista mrtav, a dotle ne prestaju svađe lokalnih skupina o tome što će biti s truplom

Borci koji čuvaju truplo Moamera Gadafija, njegova sina Motasima te nekadašnjega vrhovnog zapovjednika libijske vojske, pod trupla su podmetnuli plastičnu foliju jer tjelesne tekućine kapaju po podu hladnjače na tržnici u Misrati.

Vrata se stalno otvaraju kako bi povorka promatrača mogla ući, a Reuters piše kako sve podsjeća na mučnu parodiju uobičajena izlaganja tijela preminula vladara, motori hladnjače ne uspijevaju spriječiti brzo truljenje pa stražari posjetiteljima dijele i kirurške maske i tako ih štite od smrada truleži.

Gadafi i sin ubijeni su nakon uhićenja. Uhićeni su živi i ranjeni, a svijet su obišle uznemirujuće video snimke njihovih posljednjih trenutaka. No malo Libijaca dovodi u pitanje način na koji su umrli ili zašto su tako dugo izloženi, iako se to protivi islamskoj tradiciji koja traži pokop idući dan.

'Bog je faraona učinio primjerom za druge', kaže Salem Šaka koji je u ponedjeljak došao vidjeti trupla. 'Da je bio dobar čovjek, pokopali bismo ga. No on je sam izabrao tu sudbinu', dodaje.

Drugi čovjek, koji je vozio 400 kilometara da bi vidio mrtvace, kaže: 'Došao sam se uvjeriti vlastitim očima. Svi ga Libijci moraju vidjeti.'

Ubojstvo svrgnutog čelnika nije ništa novo, prije dva desetljeća u Europi je na sličan način završio Nicolae Ceausescu u Rumunjskoj, te talijanski fašistički vođa Benito Mussolini 1945. godine. Upravo je Mussolini stvorio modernu Libiju kao talijansku koloniju desetljeće prije smrti.

Neki od saveznika protugadafijevih boraca izražavaju neslaganje s postupkom prema Gadafiju nakon uhićenja i prema njegovu tijelu nakon smrti i pitaju se hoće li libijske nove vlasti održati obećanje o poštovanju ljudskih prava. A one se još ne mogu dogovoriti kako ga i gdje pokopati.

NTC želi da se Gadafi pokopa na neoznačenom mjestu kako mu grob ne bi postao svetište za lojaliste. Vlasti u Misrati, simbolu ustanka protiv Gadafija, ne žele ga na svom terenu. Sam Gadafi je u svojoj oporuci zatražio da bude pokopan u Sirtu, svom rodnom gradu. Dužnosnici NTC-a pregovaraju s čelnicima Gadafijeva plemena o tome da ga preuzmu i negdje pokopaju u tajnosti.