ORGANIZATORI U PROBLEMIMA

Gadafi ide na Olimpijske igre u London?

15.06.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Libijski režim zatražio je gotovo 1.000 ulaznica za Olimpijske igre u Londonu 2012, što je izazvalo brojne polemike, doznaje britanski The Telegraph

Kako doznaje britanski The Telegraph, Muhamed Gadafi, sin libijskog diktatora Moamera Gadafija koji se nalazi na čelu libijskog Olimpijskog odbora, zatražio je gotovo 1.000 karata za Olimpijske igre koje će se održati u Londonu 2012. godine, zbog čega britanska vlada strahuje da bi moglo doći do diplomatskog skandala zbog nazočnosti figura libijskog režima.

Odluka o dodjeli vrijednih ulaznica Libiji razbjesnit će milijune Britanaca koji nisu uspjeli doći do ulaznica.

Vladini izvori upozoravaju da bi moglo doći do diplomatske krize budući da Moamer Gadafi može ugroziti događaj ukoliko ostane na vlasti 2012.

Organizatori igara dužni su prodati ulaznice Libiji nakon što Međunarodni olimpijski odbor nije uspio u namjeri da se režim zbaci s vlasti usprkos međunarodnoj osudi Gadafijeve krvave borbe protiv pobunjenika.

Međutim, Muhamedu Gadafiju su dodijeljene stotine ulaznica koje slobodno može početi prodavati po 20 posto višoj cijeni i dodjeljivati ih pouzdanim ljudima koji će pratiti njegovog oca na ovom događaju.

Londonski olimpijski odbor za organizaciju (LOGOC) sinoć je odbio otkriti je li Libija dobila ulaznice za događaje kao što je ceremonija otvaranja.

Organizatori strahuju da bi pukovnik Gadafi mogao iskoristiti ovu priliku kako bi 'srušio' igre, što bi izazvalo diplomatsku krizu koja bi mogla zasjeniti događaj. Očekuje se da će događaju prisustvovati oko 120 šefova države.

No, glasnogovornik britanske vlade rekao je da diktator neće moći sudjelovati jer ima međunarodnu zabranu putovanja i za njim je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje.

Britanska agencija za granice sinoć je odbila otkriti mogu li pripadnici libijskog režima dobiti posebnu 'olimpijsku vizu' koja omogućuje stranim dužnosnicima, sportašima i trenerima da lakše sudjeluju na igrama.

LOGOC je dužan dati ulaznice bilo kojoj od 205 zemalja članica Međunarodnog olimpijskog odbora koje ih zatraže, bez obzira na diplomatske ili političke razloge. Ukupno je milijun od 8,8 milijuna ulaznica pripalo članovima MOO-a.

Zimbabve i Mianmar su među državama koje su dobile ulaznice unatoč međunarodnoj osudi da krše ljudska prava.

Gadafiju i Mugabeu ipak zabranjeno sudjelovanje na OI

Prema najnovijim informacijama kojima raspolaže The Telegraph, libijski diktator Moamer Gadafi i njegov prijatelj iz Zimbabwea Robert Mugabe, premda imaju pravo prisustvovati igrama prema olimpijskim pravilima, ovaj dvojac ipak neće biti u mogućnosti otputovati u London, budući da su im zabranjena međunarodna putovanja.

Sirija je dobila pravo na ulaznice, ali ih nije zatražila.

Gana je jedina zemlja koja je trenutno suspendirana iz MOO-a.

Jedan od organizatora je izjavio sinoć: 'Situacija nije idealna, ali Olimpijske igre trebale bi biti iznad politike. Da je Iran domaćin igara, morao bi dopustiti Velikoj Britaniji i Americi da sudjeluju. To je bit igara.'

No Gadafi nije jedini problem organizatora londonskih Olimpijskih igara, piše The Telegraph. Polemika se vodi i zbog toga što su neka od najboljih mjesta na igrama rezervirana za Seppa Blattera, predsjednika Fife i neke od njezinih najviših dužnosnika.

Nogometni šefovi su, naime dobili slobodan pristup za sve igre kao dio paketa vrijednog 1,5 milijuna funti koji uključuje i vožnju po Londonu u BMW-ima.

Također je objavljeno da je jučer Lakshmi Mittal, najbogatiji čovjek Britanije, dobio 5.000 ulaznica zato što je iznajmio organizatorima svoju 115 metara visoku orbitu za promatranje.

Olimpijske igre u Londonu 2012.