OBAMA I BAN KI-MOON O LIBIJI

Gadafi halucinira o Al Kaidi!

01.03.2011 u 06:56

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastali su u ponedjeljak u Bijeloj kući te većinom razgovarali o stanju u Libiji, čiji čelnik Moamer Gadafi pribjegava sili u obračunu s prosvjednicima koji traže njegov odlazak s vlasti, a posljedica su stotine ubijenih civila

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, Susan Rice, također je sudjelovala u razgovorima Obame i Bana, o čijem je sadržaju izvijestila novinare.

Sjedinjene Države razmatraju koje dodatne mogućnosti koristiti da bi se zaustavilo krvoproliće u Libiji, gdje se vojska lojalna Gadafiju bori s oporbenim snagama koje nadziru veći dio zemlje.

Pojavljujući se na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući nakon sudjelovanja na sastanku Obame i glavnog tajnika UN-a, veleposlanica Rice pozvala se na rezoluciju koju je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo u subotu, izvijestio je Glas Amerike.

Prihvaćena jednoglasno, rezolucija upućuje slučaj kršenja ljudskih prava u Libiji na Međunarodni kazneni sud (ICC) te uvodi zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za libijske čelnike, a nameće i embargo na oružje.

'Te sankcije i mehanizmi odgovornosti trebali bi sve članove libijskog režima natjerati da razmisle o izboru koji je pred njima', rekla je Susan Rice. 'Kršiti ljudska prava i odgovarati za to ili zaustaviti nasilje i poštovati poziv libijskog naroda na promjene. Ne može se izbjeći taj ključni izbor.'

Rice je kazala da su sve članice Vijeća sigurnosti odlučne osigurati najbržu moguću provedbu sankcija. Ona je ponovila Obamin poziv Gadafiju da odstupi da bi se spriječilo daljnje krvoproliće.

Komentirala je i Gadafijev intervju stranim novinarima u Tripoliju, u kojem je tvrdio da ga Libijci vole i da iza prosvjeda stoji Al Kaida.

'To sve zvuči kao halucinacija. Kada se on može smijati razgovarajući s međunarodnim novinarima, istodobno vršeći pokolj nad vlastitim narodom, to samo podvlači koliko je nespreman voditi i koliko nema veze sa stvarnošću', rekla je Rice.

Ona je također istakla da je američko ministarstvo financija u ponedjeljak objavilo zamrzavanje libijske imovine u SAD-u vrijedne 30 milijardi dolara.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u ponedjeljak je ponovio da SAD 'aktivno kontaktira' s onima u libijskoj oporbi koji rade na stvaranju vlade koja će poštovati ljudska prava i ispuniti težnje libijskog naroda.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednik Obama razgovarali su i o stanju u Obali Bjelokosti te izrazili zabrinutost zbog tamošnje eskalacije nasilja, rekla je Rice.

Dvojica čelnika razmotrila su i pitanje referenduma o neovisnosti Južnog Sudana te ključne poslove koje UN, međunarodna zajednica i strane u sudanskom sukobu trebaju obaviti dok se nova država priprema za neovisnost u srpnju.