POČEO SUMMIT

G8 raspravlja o nuklearnim programima i dužničkoj krizi

19.05.2012 u 09:03

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama dočekao je u petak navečer po lokalnom vremenu čelnike skupine G8 u svojoj rezidenciji u Camp Davidu započevši tako sastanak na vrhu koji bi trebao u najvećoj mjeri biti posvećen dužničkoj krizi u Europi

Obama, ležerno obučen i bez kravate pozdravio je okupljene, počevši od europskih čelnika Josea Manuela Barrosa i Hermana van Rompuya. Posljednji se skupu u seoskoj rezidenciji američkih predsjednika, 100 km udaljenoj od Washingtona, pridružio francuski predsjednik Francois Hollande

U svojim prvim raspravama čelnici G8 suglasili su se  da Iran treba razotkriti više u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama te da je vrijeme fokusirati se na političku tranziciju u Siriji, kazao je neimenovani američki dužnosnik.

Čelnici su također naglasili važnost usklađivanja sjevernokorejskog nuklearnog programa s međunarodnim normama te istaknuli da će se ta zemlja suočiti s daljnjom izolacijom 'nastavi li putem provokacije', dodao je dužnosnik.

Večera u petak navečer, koju je priredio domaćin sastanka, američki predsjednik Barack Obama, bila je prva prilika čelnicima G8 da raspravljaju o pitanjima globalne sigurnosti. Oni će tijekom nastavka summita u subotu razgovarati o krizi u eurozoni i drugim gospodarskim pitanjima uključujući pritiske na tržište nafte.

Američki dužnosnik također je kazao da su razgovori o uvjetima u Mianmaru vođeni s 'osjećajem optimizma' te da su se lideri u Camp Davidu založili za suradnju u osiguranju pomoći nekadašnjoj Burmi.

Novi francuski predsjednik Francois Hollande, koji sudjeluje na summitu G8 po prvi put, pokazao je, po svjedočenju američkog izvora, visok stupanj jedinstva kada je u pitanju Iran, jednako kao i ruski premijer Dmitri Medvedev.

Summit u Camp Davidu odvija se uoči sljedećeg kruga razgovora o Iranu koji će se održati u Bagdadu, a čelnici G8 na ovom su sastanku, prema istom izvoru, 'ukazali na važnost usvajanja jedinstvenog stajališta uoči razgovora u Bagdadu'.

Vezano uz situaciju u Damasku postignuta je navodno široka suglasnost 'o potrebi da se ubrzano krene s planom političke tranzicije u Siriji'.