PRAVOSUDNA FARSA U SRBIJI

Führeru ukinuta presuda zbog latinice

18.08.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Okružni sud u Novom Sadu ukinuo je presudu neformalnom vođi neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću zvanom Führer po tužbi novinara Dinka Gruhonjića, jer nije dobio svu dokumentaciju na ćiriličnom pismu

NOVI SAD - Kako se navodi u odluci suda u koji je agencija Beta imala uvid, sud je ukinuo presudu i naložio novo suđenje nakon žalbe Davidovića da dio sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, a i tužba je napisana na latinici.

Sud je protumačio da su time povrijeđena Davidovićeva prava i zakazao novo suđenje pred Općinskim sudom u Novom Sadu.

Općinski sud je 2007. usvojio tužbeni zahtjev Dinka Gruhonjića da su mu napisima u Davidovićevoj knjizi 'Nacionalni stroj' povrijeđeni ugled, čast i prava te odredio da Davidović plati 500.000 dinara i troškove postupka.

Gruhonjićev odvjetnik Vladimir Beljanski ocijenio je odluku Okružnog suda kao pravni 'nonsens', jer dovodi do zaključka da se srpski jezik ne može pisati latiničnim pismom.

'Sada će Općinski sud morati preko sudskog tumača za srpski jezik prevoditi sporne dokumente sa latiničnog na ćirilično pismo. To su strašne povrede prava Dinka Gruhonjića, jer postupak Okružnog suda predstavlja nešto što je nedozvoljeno', rekao je Beljanski.

Dodao je da odluka suda 'dovodi i do besmisla, jer će ubuduće svaki sud moći postupiti na sličan način, ako bi tome prethodio nečiji osobni hir'.

'Najintrigantnije je što je drugostupanjski sud čekao da donese odluku više od dvije godine, a nakon toga odlučio da ponovi postupak samo zbog upotrebe latiničnog pisma, jer nijednu drugu nepravilnost u prvostupanjskom postupku nije našao', rekao je Beljanski.

Prema njegovim riječima, paradoks predstavlja i to što djeca u prvom razredu osnovne škole uče ćirilično pismo, a u drugom razredu ovladavaju i latinicom, što dovoljno govori o mogućnostima upotrebe tog pisma u Srbiji.