NAKON IZBORA

Fuele dao Crnoj Gori vjetar u leđa na putu ka EU

16.10.2012 u 14:52

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele čestitao je Milu Đukanoviću i njegovoj koaliciji koja je odnijela pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, a građanima Crne Gore na mirno provedenim izborima u višestranačkom ozračju, poručivši da će Europska komisija nastaviti pratiti i podupirati Crnu Goru na njenom putu ka EU

Ocijenivši da su izbori održani na profesionalan i transparentan način, Fuele je u čestitki istaknuo kao je neophodna daljnja izgradnja povjerenja.

Ovi izbori su organizirani samo četiri mjeseca od otvaranja pristupnih pregovora s Crnom Gorom, što je obilježilo novo poglavlje u našim odnosima, kazao je u svojoj poruci Fuele te istaknuo kako je vodstvo države sada dobilo nov mandat da se bavi članstvom u EU.

Izrazivši očekivanje u brzo konstituiranje i nastavak rada parlamenta Fuele je ocijenio kako će s novim mandatom crnogorska vlada pred sobom imati dovoljno vremena da nastavi s radom na europskoj agendi.

'Otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Grom bilo je moguće uz pun nacionalni konsenzus i potporu reformama. Od velike važnosti bit će očuvanje ovakve potpore među svim relevantnim akterima te uključenost u reformski proces i postizanje neophodnog napretka u pregovorima o pristupanju', kazao je Fuele. Time bi se, po njegovim riječima, potvrdilo da je članstvo u EU na dohvat ruke i omogućilo Crnoj Gori da nastavi i dalje biti pozitivan primjer u regiji.

Zaželjevši Crnoj Gori puno uspjeha u rješavanju izazova koji stoje na putu ka EU, Fuele je obećao da će 'EK nastaviti podupirati i blisko pratiti napore Crne Gore u pripremi za članstvo u EU'.

Preko 120 europskih promatrača ocijenilo je da su nedjeljni 'prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori protekli u mirnom i korektnom, višestranačkom okruženju, uz poštovanje međunarodnih standarda'.