U SABORU O UDŽBENICIMA

Fuchs: Nisam i ne želim biti Dragan Primorac

03.12.2009 u 21:45

Bionic
Reading

Dio oporbenih saborskih klubova usprotivio se u nastavku sjednice Hrvatskog sabora prijedlogu novog zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole, ocjenivši da se ograničava autonomija učitelja i smanjuje kvaliteta udžbenika.

Vladin prijedlog po kojemu bi udžbenici morali trajati najmanje četiri godine, a jedan od kriterija izbora bila bi cijena, Marija Lugarić (SDP) tumači kao korak ka padu kvalitete udžbenika. Smatra kako cijena ne može jamčiti kvalitetu te da će takav kriterij ograničiti tržišnu utakmicu, diskvalificirati male nakladnike i banalizirati školstvo i sve njegove sudionike.

'Kao gotovo sigurnu posljedicu ovog zakona imat ćemo duopol u izdavaštvu školskih udžbenika i taj će kriterij, kombiniran s kriterijem najniže cijene, gotovo sigurno iz tržišne utakmice izbaciti male i specijalizirane nakladnike', uvjerena je Lugarić.

Smatra i da će predloženi zakon oduzeti učiteljima pravo izbora udžbenika, a njihov utjecaj svesti na savjetodavni referendum. Uvjerena je da će učitelji biti prisiljeni raditi po udžbeniku koji nisu izabrali, samo zato jer je jeftiniji za pedesetak lipa.

'To ne samo da je glupo, nego je i suprotno europskoj praksi', ustvrdila je Lugarić, upitavši i što će se dogoditi ako učitelji nakon jedne godine korištenja ustanove da udžbenik koji su izabrali nije dobar, a zakon priječi promjene udžbenika prije isteka četverogodišnjeg roka.

Založila se da se zabrane donacije nakladnika školama te da se propišu kazne za odgovorne u administraciji. Lugarić je predložila i da s drugim čitanjem Zakona ministar Radovan Fuchs obavijesti matični saborski odbor o udžbeničkom standardu, kako bi zastupnici mogli provjeriti imaju li predložene zakonske odredbe uporište u tom dokumentu.

Njezine tvrdnje da zakon ne slijedi europske standarde ministar Fuchs je opovrgnuo navodeći kako se u Francuskoj knjige revidiraju svake četiri godine, a da neke zemlje EU udžbenike tiskaju u državnim tiskarama, poput novca.

Ministar je naglasio i da su se cijene među udžbenicima ponekad razlikovale i do 150 posto, iz čega su nakladnici izvlačili profit od 300 milijuna kuna. 'Naši građani ni država nisu nikom dužni plaćati tolike profite', rekao je ministar Fuchs.

Također je naveo kako novi zakon ne ograničava autonomiju učitelja, odnosno da će se učitelji, kao i do sada, izjašnjavati o udžbenicima, da će u drugi krug ući oni udžbenici za koje se odluči najmanje 10 posto učitelja, a da će se na kraju izabrati dva udžbenika s najmanjom cijenom.

'Nisam i ne želim biti Dragan Primorac. Zato se mijenja način izbora, upravo s intencijom da se uvede red', kazao je Fuchs. Goran Beus Richembergh (HNS) uvjeren je, međutim, da je nemoguće tvrditi da se udžbenici neće mijenjati četiri godine, budući da još nisu doneseni propisani obrazovni kurikulumi ni pedagoški standard.

'Dok nemamo kurikulume i pedagoški standard, udžbenici se mogu mijenjati svake godine, kako kome padne na pamet', ustvrdio je Beus Richembergh. Podsjetio je i da je ukidanje besplatnih udžbenika bilo među prvim vladinim antirecesijskim mjerama, iako je, smatra, glavni krivac za uništavanje starih udžbenika loša prosvjetna vlast, koja je krivim odlukama u vjetar bacila stotine milijuna kuna.

'Uvijek ste obećavali manje knjiga, jeftinije knjige i lakše torbe, a nakon svake promjene imali smo više knjiga, teže torbe i skuplje knjige', kazao je Beus Richembergh. Predloženi zakon pozdravio je Klub nacionalnih manjina, u čije je ime Furio Radin upozorio da nedostaju odredbe o udžbenicima za nacionalne manjine.

Smatra kako ta tematika zaslužuje da bude prisutna u samom zakonu, a ne u podzakonskim aktima, kako je najavila vlada te zatražio da za predmetni podzakonski akt vlada unaprijed zatraži mišljenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.