premijerov savjetnik

Fuchs: Naš obrazovni sustav uopće nije loš, bitno je da djeca nauče kritički razmišljati

16.04.2018 u 22:55

Bionic
Reading

Gostujući u Temi dana na HRT-u Radovan Fuchs, premijerova savjetnik, rekao je kako će njegov posao biti koordinacija između Ekspertne radne skupine i Stručnog povjerenstva te o svemu izvještavati premijera

Prema njegovom mišljenju, u prvom redu svjetonazorski boj treba maknuti s glavne pozornice i pustiti da eksperti rade svoj posao u onom dijelu koji je izrazito obilan. A to je čitav niz izrade svih ostalih kurikuluma koji su izvedeni na temelju znanstvenih činjenica.

Posla se prihvatio, kaže, isključivo na poziv premijera koji ima iskrenu namjeru da se reforma obrazovnog sustava nastavi i okonča na najbolji mogući način.

'U političkoj trgovini nisam sudjelovao', istaknuo je Fuchs.

Na pitanje kakvu suradnju očekuje s ministricom Divjak rekao je da misli da će moći zajedno raditi.

Smatra da će ključnu ulogu igrati učitelji i nastavnici koji su u principu jedini koji su zaista najodgovorniji za provođenje reforme, njezin uspjeh i njezinu glavnu kritiku.

'Zadnju riječ imat će Hrvatski sabor koji treba usvojiti sve dokumente i tek kad ih Sabor usvoji, završili smo jednu dionicu', rekao je Fuchs.

Istaknuo je kako je naš obrazovni sustav tradicionalan koji, kaže, nije loš.

  • +16
Sastanak Blaženke Divjak i Radovana Fuchsa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Iz njega treba naslijediti sve što je dobro, ali svakako uvesti sve novo što može pobojšati sustav. Nije sklon vjerovati raznoraznim međunarodnim testovima koji pokazuju da su naši učenici navodno jako loši. Ono što je najbitnije je da djeca osim činjenica i fakata, nauče i kritički razmišljati', zaključio je Fuchs.