ZAKONI KOJE NITKO NEĆE

Fuchs dolazi u Split disciplinirati Sveučilište

18.05.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Splitski profesori s kojima smo razgovarali doživljavaju ministrov posjet kao otvoren politički pritisak i strahuju kako će se odvijati glasanje, jer je već kod prošlogodišnjeg reizbora rektora Ivana Pavića bilo jasno da politika ima vrlo velik utjecaj na stavove Senata. Osim nekoliko dekana koji su pokazali sklonost ignoriranju volje vlastitih zaposlenika i fakulteta, veliku ulogu u odlučivanju o novim zakonima imat će čak sedam predstavnika studentskih organizacija

A njima je, kako neslužbeno doznajemo, već diskretno dano na znanje da 'ne zaborave tko potpisuje odluke o njihovom financiranju'.

Ministar Fuchs već je uspio u svojoj namjeri da dobije podršku od dijela 'malih' sveučilišta, pa je njegov posjet sjednici Senata urodio plodom u Zadru. 'Osvajanje' Splita bio bi mu konačan dokaz da je akademska zajednica podijeljena, pa bi time u javnosti stvorio dojam da ipak postoji potpora njegovim novim zakonima, premda u sindikatu Akademska solidarnost tvrde da je barem 80 posto hrvatske akademske zajednice apsolutno protiv. S Fuchsovim zakonima samo u Splitu ne slažu se Ekonomski, Pravni, Filozofski, Pomorski, Kineziološki, Katoličko-bogoslovni i Građevinsko-arhitektonski fakultet, zatim Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematički fakultet, Umjetnička akademija i Centar za unapređenje kvalitete Sveučilišta. Saveznika bi ministar mogao pronaći jedino u samom rektoru Sveučilišta Ivanu Paviću, koji je bio jedan od članova tima za izradu novih zakona.

Najveća zamjerka novom paketu zakona o visokom školstvu jest ukidanje pravne osobnosti i autonomije fakulteta, novi način izbora rektora i dekana na koji sami profesori praktički više neće imati nikakav utjecaj, ali i potpuno usmjeravanje visoke znanosti prema tržištu. Po Akademskoj solidarnosti, cilj je jasan: uvesti politički nadzor nad sveučilištima.

Kako doznajemo, Fuchsov posjet Splitu u petak pratit će prosvjed ispred zgrade Sveučilišne knjižnice, dok profesori Pravnog fakulteta u Splitu već pripremaju ustavnu tužbu za slučaj da se tri sporna zakona doista usvoje.