gnjusni zločini

Fritzl bi mogao biti pušten ranije iz zatvora; čeka se psihološko vještačenje

31.12.2021 u 10:06

Bionic
Reading

Nakon psihološkog vještačenja trebala bi pasti odluka hoće li Austrija osloboditi Josefa Fritzla, koji je svoju kćer 24 godine držao zatočenu u podrumskoj tamnici i dobio s njom nekoliko djece

Fritzl (86) je svoju kćer Elisabeth držao zaključanu u zvučno izoliranoj tamnici ispod obiteljske kuće u Amstettenu u Austriji, silovao ju je više od 3000 puta i ona je zbog toga rodila sedmero djece između 1984.-2008., piše Daily Mail.

Njezinim mukama konačno je došao kraj u travnju 2008., kada je njihova bolesna kćer, tinejdžerica Kerstin, morala biti odvedena u bolnicu. Fritzl je zatvoren 19. ožujka 2009. godine.

Fritzl služi doživotnu kaznu, ali bi mu moglo biti odobreno podnošenje zahtjeva za prijevremenim puštanjem na slobodu 2024. ako se ustanovi da više ne predstavlja opasnost i jer će do tada odslužiti 15 godina zatvorske kazne za svoje zločine.

Ako mu se odobri izlazak iz zatvora, provest će u zatvoru skoro deset godina manje nego je u zatočeništvu držao svoju kćer.

Ranije ove godine, Regionalni sud Krems u Donjoj Austriji odlučio je da će Fritzla premjestiti iz posebne jedinice za psihički poremećene zatvorenike u redovni zatvorski sustav.

To bi pak značilo da bi nakon odsluženja 15 godina kazne mogao podnijeti zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

No, državno odvjetništvo se usprotivilo ovom planu i odmah se žalilo na odluku.

Sada je Viši regionalni sud preuzeo slučaj i imenovao vještaka za ispitivanje kako bi se utvrdilo Fritzlovo psihijatrijsko i neurološko stanje nakon više od deset godina zatvora, od kojih je veći dio proveo odvojen od drugih zatvorenika.

Ako stručnjak otkrije bilo kakve abnormalnosti, Fritzl će morati ostati u zatvorskom sustavu i neće imati pravo tražiti prijevremeno puštanje na slobodu.

No, ako stručnjak ocijeni da je 86-godišnjak 'zdrava uma', tada bi jedan od najozloglašenijih europskih kriminalaca mogao biti pušten iz zatvora već 2024. godine.

Potpredsjednik Regionalnog suda u Kremsu, Ferdinand Schuster, rekao je da se mišljenje vještaka očekuje do kraja siječnja, iako su šanse da Fritzl bude proglašen mentalno zdravim i suci mu odobre slobodu, iznimno male.

Osim gnjusnih zločina koje je tijekom 24 godine počinio nad svojom kćeri, 2019. je objavljeno da Fritzl, tada 84-godišnjak, pokazuje znakove demencije i da mu se psihičko zdravlje pogoršava.

Rečeno je da je bio izuzetno nepopularan među ostalim zatvorenicima u zatvoru Krems-Stein i da je većinu vremena provodio u samici.

U međuvremenu, Elisabeth Fritzl nije imala nikakav kontakt sa svojim ocem otkako je zatvoren i živi pod novim imenom u nepoznatom dijelu Austrije s djecom začetom tijekom desetljeća brutalnog silovanja koje je počinio njen vlastiti otac.

Fritzlovi užasni zločini otkriveni su tek kada je jedno od djece, Kerstin, palo u komu, a on ju je odveo u bolnicu gdje su liječnici konstatirali da je pothranjena i da ima trule zube.

Kada je Elisabeth, sada 55-godišnjakinja, dobila dopuštenje da konačno napusti tamnicu kako bi posjetila Kerstin u bolnici, uhićena je i nakon toga je ispričala policiji o strašnim zločinima koje je njezin otac počinio.

Fritzl je tijekom suđenja rekao da je 'zapravo imao dobre namjere'.