BOLJE HARAČ NEGO PRODAJA

Friščić: treba čuvati obiteljsko srebro

02.08.2009 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić rekao je danas u Hodošanu da je povišenje poreza bila jedina prihvatljiva mogućnost, budući da je alternativa prodaja hrvatske imovine ili vanjsko zaduživanje.

'Treba čuvati obiteljsko srebro', istaknuo je Friščić na konferenciji za novinare u međimurskom mjestu Hodošanu nakon mise zadušnice za osnivača i prvog predsjednika HSS-a Stjepana Radića.

'Lako je govoriti da je Hrvatska brod koji je potonuo, a mnogobrojni predsjednički kandidati željeli bi biti kapetani tog broda', rekao je Friščić te dodao kako je povišenje poreza bila jedina prihvatljiva mogućnost, budući da su alternative prodaja hrvatske imovine ili vanjsko zaduživanje.

Komentirajući probleme trgovaca i ugostitelja oko uvođenja nove stope PDV-a od 23 posto, Friščić je rekao kako 'u Hrvatskoj svi imaju problema dok 'treba delati''.

U vezi s rebalansom Državnog proračuna istaknu je da je stav HSS-a jasan – 'treba sačuvati status onih struktura koje o njemu ovise, zbog čega je HSS predložio da se ne diraju primanja ispod tri tisuće kuna, što je i prihvaćeno'.

Predsjednik HSS-a istaknuo je i kako je stav stranke prema poljoprivrednicima jasan i da se to vidi iz Proračuna, u kojem su sredstva za poljoprivredu osigurana, no, kako je rekao, treba još puno raditi na tome da tržište postane pravo te da ne vlada monopol, a isto tako treba raditi i na ravnomjernom regionalnom razvoju.

Na novinarski upit da komentira poskupljenje Ininih naftnih derivata, Friščić je rekao kako se cijene određuju prema svjetskom tržištu i one konstantno variraju, pa će tako nekada rasti, a nekada padati. Najavio je da će HSS predložiti plivajuće trošarine koje bi se korigirale svaki tjedan.

Uoči konferencije za novinare, predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić nazočio je misi zadušnici za osnivača i prvog predsjednika te stranke Stjepana Radića u kapeli sv. Ivana Nepomuka u Hodošanu te nakon toga stranačkom skupu.

Obljetnica smrti Stjepana Radića u tom se međimurskom mjestu obilježava dvadesetu godinu za redom na inicijativu tamošnje podružnice stranke.