PODRŠKA SELJACIMA

Friščić: Ako Vlada ne ispuni obećanja, Pankretić odlazi

13.06.2009 u 15:38

Bionic
Reading

Ako Vlada ne ispuni svoja obećanja poljoprivrednicima, bit ću zajedno s Mavrovićem prvi među prosvjednicima na traktorima, a Pankretić više neće biti u Vladi, rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić nakon sjednice predsjedništva stranke

Šef HSS-a Josip Friščić nije zadovoljan time što su potpredsjednici Vlade preuzeli posao “njegovog” ministra Božidara Pankretića i pregovarali sa seljacima, a to će i reći premijeru Ivi Sanaderu. No, je li na pomolu veća svađa dosad lojalnih koalicijskih partnera zasad je teško prognozirati.

'Bilo bi u redu da je Božo to riješavao. To bi bilo tako u normalnoj državi, ali mi tek moramo postati normalna država' – rekao je Friščić Večernjem listu. Kaže kako se do tada nije čuo sa Sanaderom, ali da će uskoro razgovarati te da će mu reći svoje mišljenje, no prije kontakta s premijerom nije želio špekulirati o mogućoj ugroženosti koalicije. Da na osovini HDZ-HSS ne štima moglo se zaključiti već na samom prosvjedu. Iako su seljaci inzistirali da s njima ne pregovaraju ministar poljoprivrede Pankretić i njegovi suradnici, Vlada na to nije smjela pristati, pogotovo zato jer sad teret iznalaženja novca za seljačke zahtjeve pada i na Pankretićeva leđa.

Sanader je, naime, jučer kazao da će se novac za seljačke zahtjeve naći pretresanjem stavki po ministarstvima poljoprivrede i financija, ali kako se to nikako ne može nazvati rebalansom proračuna. Suprotno tome, Pankretić je još prije dva dana ustvrdio da u njegovu proračunu za dogovoreno nema niti kune. Sve upućuje na neslužbene priče iz Ministarstva poljoprivrede da se Sanader ovakvim tretmanom HSS-a odriče tijesnog partnerstva s njima. Izbori su prošli pa mu zadovoljni haesesovci i nisu prijeko potrebni.

S druge strane, HSS je načet samim izlaskom seljaka na ceste, pa je zgodno stotinama prosvjednika pokazati da HDZ bolje brine za njihove probleme od resornog ministra Božidara Pankretića iz redova HSS-a koji usto jasno govori kako novca – nema. Hoće li Sanader i HDZ uspjeti oteti seljake Hrvatskoj seljačkoj stranci uvelike će ovisiti o pregovorima koji u ponedjljak počinju s ratarima. Upitna je cijena pšenice i repe, a ukoliko hadezeov potpredsjednički duo Damir Polančec-Jadranka Kosor i nezadvoljne rate uspiju umiriti poštenim zaštitnim cijenama premijer Sanader moći će zadovoljno trljati ruke. No, ratari su postavili gotovo nestvarno visoku ljetvicu za krizna vremena, pa bi se dosad uspješni pregovarači u nastavku pregovora mogli poskliznuti i pasti.

Dok HDZ pregovara, ni HSS ne miruje. Tako je ministar Božidar Pankretić, koji je i jučer cijeloga dana bedinao na jučerašnjem sastanku s europskom povjerenicom za poljoprivredu demantirao dio dogovora Polančeca i Kosor sa seljacima.

'Nema govora o zabrani uvoza mliječnih proizvoda. Riječ je samo o gaudi, no na njega bi se mogle uvesti više uvozna carine,' rekao je jučer Pankretić na zajedničkoj konferenciji za tisak s europskom povjerenicom za poljoprivredu M. Fischer Boel i još jednom ponovio kako novca za dogovoreno u proračunu ministarstva – nema.