PODSJEĆANJE NA FOJBE

Frattini Mesiću: I antifašisti su činili zločine

05.01.2009 u 08:26

Bionic
Reading

Odgovarajući na subotnji intervju hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je za tršćanski Il Piccolo da su fašizam i nacizam bezuvjetno zlo, ali je dodao da su i antifašisti činili zločine

"Fašizam i nacizam su bezuvjetno zlo, no očigledno je da, kada se radi o ubijanju - a pri tom mislim na tragediju fojbi - žrtve nisu politički obojane", ustvrdio je Frattini u intervjuu koji će u ponedjeljak biti objavljen u tršćanskom dnevnom listu.

Frattini je to rekao odgovarajući na Mesićevu izjavu za Il Piccolo od subote u kojoj se hrvatski predsjednik zauzeo za službeni čin pomirbe između Italije, Hrvatske i Slovenije u vezi sa strahotama počinjenima u Istri u Drugome svjetskom ratu. Mesić je naglasio da odobrava čin koji bi "odao počast nedužnim žrtvama na svim stranama, pod uvjetom da se na istu razinu ne stave fašizam i oni koji su se protiv njega borili".

Frattini je u intervjuu Il Piccolu rekao kako Mesić ističe samo jednu stranu problema, te je naglasio kako su i fašisti i antifašisti počinili mnoga djela usmjerena protiv čovječnosti.

"Titove komunističke snage počinile su mnoga strašna djela", naglasio je Frattini, prenosi Ansa.

Talijanski ministar vanjskih poslova također je kazao da "jedan tako bogat narod poput tršćanskoga zna kako okrenuti novu stranicu".

"Ne smijemo zaboraviti esule. Moramo govoriti o ljudskom i političkom pomirenju, no ne smijemo zaboraviti na njihovo pravo na odštetu. Zatražit ćemo ekonomska i financijska sredstva. No, moralno je pitanje najvažnije", rekao je Frattini za Il Piccolo, prenosi Ansa.