ZAVRZLAME OKO VLASNIŠTVA NAD SAMOSTANOM U DOJLI

Fratarska šuma, Vatikan, benediktinci, odšteta i golf

Bionic
Reading

Porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu prijeti deložacija iz njegove rezidencije u Poreču i to od strane Vatikana, o čemu smo već pisali, a priča se dodatno zakomplicirala time što Papa navodno zadire u hrvatski suverenitet, dok neki tvrde i da u cijeloj toj ionako zamršenoj štoriji ima nekih rupa, ili bolje rečeno rupica, poput onih za golf

Papa Benedikt XVI. poništio je odluku hrvatskog suda i naredio porečko-pulskoj biskupiji da talijanskim benediktincima vrati nešto što im je već platila.

Međutim, iako je i premijerka Jadranka Kosor izrazila želju za razgovor na temu novonastalog problema, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko smatra da je to sada unutarcrkvena stvar 'Mislim da bi bilo potpuno bespredmetno da eventualno država sad uskače s financijskom pomoći da porečkoj biskupiji uplati tu naknadu jer to bi bilo treći put isplaćivanje novca za nekretnine za koje je naknada već isplaćena.'

Imanje u Dajli, općina Brtoniglia, pretvorila je iz poljoprivrednoga u turističko i dijelom u građevinsko zemljište, a Biskupija je istodobno s njegova najatraktivinijega dijela uz more potjerala sve ratare koji su tu zemlju obrađivali, piše Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjega lista iz Rima u svojemu komentaru za tu tiskovinu u subotnjem izdanju.

Na tom je terenu, dodaje, nastao crkveni golf projekt 'Fratarska šuma', premda benediktinci nisu fratri, nego monasi, gdje se na 74,5 hektara, osim golf terena, namjeravaju izgraditi vile s do 520 postelja te još jedan manji hotel sa 20 kreveta. Projekt, piše Jutarnji list, vodi tvrtka Golf Istra Magica iz Buja, u stopostotnom vlasništvu firme Makro 5, registrirane na istoj adresi.

Znatan dio preostalog terena Biskupija je skupo prodavala ili plaćala svojim ortacima, tvrdi se dalje u tekstu Jutarnjega lista u tiskanom izdanju od subote, i zaključuje da su u pitanju golemi ekonomski privatni interesi mjereni milijunima eura, kojima odluka Pape nikako ne odgovara.