DRAMA U NJEMAČKOJ

Frankfurt: 5.000 policajaca na 200 prosvjednika!

16.05.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Njemačka policija počela je uklanjati antikapitalističke prosvjednike pred sjedištem Europske središnje banke (ECB) u srijedu ujutro, na samom početku prosvjeda Blockupy koji je bio uredno prijavljen i trebao potrajati četiri dana

Policija je krenula u akciju nakon što je 200-tinjak prosvjednika, ogorčenih učincima financijske krize na najveći broj stanovništva, odbilo poslušati naredbu da napuste šatorski kamp koji su podigli pred neboderom ECB-a sa 36 katova u financijskoj prijestolnici Njemačke, Frankfurtu.

Zgrada ECB-a našla se na meti prosvjednika i krajem ožujka, kada su porazbijani prozori, a jedan je policajac završio na intenzivnoj njezi u bolnici.

Banka strahuje za sigurnost svojih djelatnika te je policija oko zgrade postavila ograde.

Kako bi izbjegli početak prosvjeda u srijedu, čelnici ECB-a održali su svoj redoviti mjesečni sastanak dan ranije, u utorak.

Frankfurtska policija za tu je priliku osnažena kadrovima koji su stigli iz drugih dijelova Njemačke te je angažirano oko 5.000 policajaca.

U međuvremenu bitka oko prava na prosvjed traje i na sudu: prosvjednici su u ponedjeljak dobili zeleno svjetlo za demonstracije u srijedu i subotu, ali ne i za ostale dane.

ECB je zbog prosvjeda promijenio planove oko oproštajnog prijema za člana uprave u odlasku, Josea Manuela Gonzalez-Paramu, na koji su trebali doći brojni svjetski politički i financijski čelnici.

Prijem se trebao održati u elitnom hotelu, tik do sjedišta ECB-a, no preseljen je na lokaciju izvan grada, koja će se gostima priopćiti svega nekoliko sati prije početka događaja.

Očekuje se da će i komercijalne banke, čiji su uredi u zoni prosvjeda, također preseliti osoblje na druge lokacije da bi izbjegle probleme.