oštro kritizirao populizam

Frank-Walter Steinmeier i službeno novi njemački predsjednik

22.03.2017 u 16:21

Bionic
Reading

Donedavni njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) preuzeo je u srijedu, na svečanosti u zgradi Reichstaga, dužnost njemačkog predsjednika, a u svom pozdravnom govoru je uputio oštre kritike na račun populizma i prije svega turskog predsjednika Redzepa Tayyipa Erdogana

'Nova fascinacija autoritetima je prodrla duboko u srce Europe. Liberalna demokracija stoji pod paljbom radikalizma i terorizma i autokrata s ogromnom glađu za vlašću, koji diljem planete oduzimaju kisik civilnom društvu', rekao je Frank-Walter Steeinmeier nakon polaganja svečane prisege na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta.  

Novi predsjednik je upozorio na eroziju demokratskih vrijednosti što iskorištavaju populisti. 'Primjetna je lagana erozija iznutra, kroz ravnodušnost, lijenost i apatiju. Opasne su primamljive poruke oni koji daju jednostavne odgovore. Jednostavna rješanja su u pravilu loša rješenja', rekao je Steinmeier.  

One je u istom kontekstu uputio i poziv turskom predsjedniku Erdoganu na smirivanje situacije i puštanje na slobodu njemačko-turskog novinara Deniza Yuecela, koji je u Turskoj optužen zbog terorizma, jer je intervjuirao jednog čelnika Kurdske radničke stranke (PKK).  

'Poštujte pravnu državu i slobodu medija i novinara i pustite na slobodu Denzia Yuecela', rekao je Steinemeier, koji je istodobno od turskog predsjednika zatražio i prekid usporedbi današnje Njemačke s Njemačkom u vrijeme necionalsocijalizma.  

Ovaj 61-godišnji socijaldemokrat rekao je da će djelovati 'nadstranački' te da će 'zauzimati stranu' uvijek kad je u pitanju obrana demokracije. Steinemeier je dužnost preuzeo od bivšeg borca za ljudska prava u Istočnoj Njemačkoj Joachima Gaucka, koji se je, nakon petogodišnjeg mandata, odbio ponovo kandidirati.  

Steinmeier je već dugi niz godina jedna od vodećih osoba unutar SPD-a, a karijeru na saveznoj razini je započeo u vrijeme kancelara Gerharda Schroedera (1998.-2005.), kada je obnašao funkciju predstojnika kancelarskog ureda. U oba kabineta kancelarke Angele Merkel Steinmeier je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova.