JADRANKA KOSOR:

'Franjo Tuđman nikada nije izbacio nikoga iz stranke'

31.03.2015 u 10:49

Bionic
Reading

Meni su govorili da sam ja o temi 'lex Perković' trebala govoriti unutar stranke, ali gdje? Vi nemate za to forum unutar SDP-a, a to je bila top tema za medije, kazala je Aleksandra Kolarić u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog', u kojoj se govorilo o unutarstranačkim demokratskim potezima

Tema je to potaknuta upravo potezom ove bivše SDP-ove članice koja je nakon više od godinu dana od izbacivanja iz SDP-a ponovno predala člansku pristupnicu i tako pokrenula proceduru povratka u redove socijaldemokrata.

Kolarić je izbačena iz SDP-a u trenutku kad je bila kandidatkinja za potpredsjednicu zagrebačkog SDP-a. Izbačena je zbog verbalnog delikta jer je kritizirala predsjednika stranke Zorana Milanovića zbog donošenja 'lex Perković'. To me podsjeća na onu da se prljavo rublje ne iznosi u javnost, dodala je Kolarić podsjetivši da nismo u 19. stoljeću, te da živimo u vrijeme društvenih mreža.

Izjavila je kako se u SDP-u guši bilo kakva diskusija. Kao Milanovićeve žrtve spomenula je i Zlatka Komadinu i Davora Bernardića, koji su se suprostavili potezima vodstva pa trpili posljedice.


Jedna od stvari za koje će se zalagati bit će i izbori za sva tijela stranke po načelu 'jedan član, jedan glas'. Želim mijenjati SDP, želim demokratski SDP, izjavila je Aleksandra Kolarić gostujući u ponedjeljak u emisiji Hrvatska uživo. Isto je ponovila i danas u radijskoj emisiji 'U mreži Prvog'

Kaže da se u SDP želi vratiti dijelom i zbog načina na koji je izbačena iz stranke. Želim se vratiti jer mislim da ima reformskog potencijala, kao i da ima dovoljan broj članova koji želi promjene, dodala je.

U emisiji su osim Aleksandre Kolarić gostovali i bivša premijerka i HDZ-ovka Jadranka Kosor te profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek, koji je podsjetio na izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je pak rekao da se neće vratiti u stranku upravo zato što misli da nema reformskog potencijala.

Jadranka Kosor prisjetila se svog slučaja, kaže kako je iz HDZ-a izbačena kroz proceduru koja je bila apsolutno nedemokratska. Dok je ovo vodstvo nema šanse ni da bih se buldožerom mogla vratiti u HDZ, ali o tome ni ne razmišljam, konstatirala je. Dodala je i kako Franjo Tuđman nikada nije izbacio nijedno ime iz stranke, nikoga se nije odrekao, sve je ljude držao na okupu: Neke je premiještao po ministarstvima, iako su se razilazili u mišljenjima.

Objasnila je iz vlastitog iskustva kako je teško voditi organizaciju u kojoj sudjeluje puno ljudi, gdje ne mogu svi imati isto mišljenje. Kaže kako je za nju vrlo teško razdoblje bilo kada je 'veliki' Ivo Sanader (koji je prije odlaska bio veliki autoritet, ne samo u stranci, nego i u državi i u Europi) dolazio na stranačko predsjedništvo, gdje bi zajedno sjedili na čelu stola, što je bila potpuno neodrživa situacija. To je bilo jako teško razdoblje, on bi često zvao, kritizirao... Dodala je kako se država ne može voditi ako niste autoritet u svojoj stranci.