IZ ZABE U EPH

Franjo Luković postao Hanžekovićev savjetnik

22.04.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Franjo Luković, bivši predsjednik Uprave Zagrebačke banke i jedan od najdugovječnijih hrvatskih bankara, nakon odlaska iz bankarskog biznisa počeo se baviti konzaltingom i postao je savjetnik odvjetnika Marjana Hanžekovića, vlasnika Genere i Europa Press Holdinga, koji je početkom godine nakon predstečajne nagodbe preuzeo od Ninoslava Pavića

Kako je Luković višekratno viđen u sjedištu EPH-a pretpostavljalo se da bi mogao ući u Nadzorni odbor (NO) tvrtke, međutim Ana Hanžeković, predsjednica NO-a, takve je spekulacije odbacila.

'Lukovićev ulazak razmatran je kad je oformljen NO, ali to se tada nije dogodilo, a neće ni sada. On je samo savjetnik mog oca. To nije formalizirano na način da ima vizit kartu ili svoj ured. Dugogodišnji su prijatelji i moglo bi se reći da je neformalni savjetnik', kazala nam je Hanžeković.

Upitana hoće li Luković možda preuzeti neku drugu funkciju unutar medijskog koncerna i hoće li netko drugi doći u NO, budući da je Žarko Puhovski samo nakon nekoliko mjeseci u njemu dao ostavku zbog toga što 'nije vidio kako glavni urednik iz desničarskog lista može voditi i unaprijediti koncepciju lijevo-liberalnog lista', odgovorila je niječno.

'Mi po zakonu nismo bili ni dužni imati NO, ali smo ga radi transparentnosti rada odlučili imati. Ako netko bude imenovan, javnost će o tome biti informirana', istaknula je predsjednica NO-a.

Luković je netom prije odlaska iz Zagrebačke banke postao četrdesetpostotni suvlasnik bjelovarske visokotehnološke tvrtke Data Link koja razvija inovativnu tehnologije proizvodnje LED rasvjete, a po odlasku iz banke, početkom proljeća ove godine, osnovao je konzultantsku tvrtku – Luković konzalting.

Tvrtku Data Link u vlasništvu bjelovarskih poduzetnika Darka Crhe i Igora Hrvatinčića, dokapitalizirao je financijskom injekcijom od 3,2 milijuna kuna, ali u rad kompanije nije se uključio operativno, već kao savjetnik s velikim iskustvom u poslovnom upravljanju.

Osim što su prijatelji, Luković i Hanžeković članovi su Trilateralne komisije, društva svjetskih moćnika iz politike i biznisa.