TUŽBA ZA KORNAT TEŠKA 25 MILIJUNA KUNA

Frane Lučić bi mogao ostati bez odštete

01.09.2010 u 20:46

Bionic
Reading

Jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić traži odštetu od 25 milijuna kuna, no zbog pravne procedure mogao bi izgubiti parnicu

Lučić je odštetu zbog povrede na radu tražio od Grada Šibenika i države, a ne od svog poslodavca DVD-a Tisno. Za razliku od njega, obitelji dvanaestorice poginulih vatrogasaca odštetu su tražile tužbom protiv Grada Vodica, Općine Tisno, DVD-a Tisno i Vodice te Obrtničko-tehničke škole.

Doduše, u tim je odštetama država financijski sudjelovala jednokratnom pomoći lokalnim tijelima vlasti, ali ne kao tužena strana koja je izgubila spor.

Lučić se pak odlučio za drukčiji put. U lipnju 2008. godine tražio oko 2,5 milijuna kuna za stopostotno smanjenje životne i radne sposobnosti, naknadu za tjelesno oštećenje te mjesečnu mirovinu, piše Večernji list.

No početkom ožujka 2009. godine podnio je novi zahtjev u kojemu na osnovi povrede prava osobnosti potražuje odštetu od devet milijuna kuna. Sredinom rujna prošle godine Lučić je protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika podnio tužbu u kojoj je naknadu za povredu prava osobnosti podigao na 17 milijuna kuna, a uz to traži još rentu, izgubljenu dobit, naknadu za tuđu pomoć te za još druge financijske izdatke uzrokovane nesrećom i teškim invaliditetom.

Državno odvjetništvo koje u ovome postupku zastupa državu tvrdi da za odštetu ne može odgovarati država, a osporava i visinu odštetnog zahtjeva. Kažu da u konkretnom slučaju država ne odgovara ni po Zakonu o zaštiti i spašavanju ni po Zakonu o vatrogastvu.