PREDIZBORNA ANKETA

Francuzi žele Strauss-Kahna umjesto Sarkozyja

09.05.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ne bi ušao u drugi izborni krug ako bi se na predsjedničkim izborima 2012. sučelio s Dominiqueom Strauss-Kahnom, potencijalnim kandidatom socijalista, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u nedjelju

Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda, koji tek treba objaviti hoće li se kandidirati, u prvom bi krugu dobio 23 posto glasova dok bi čelnica krajnje desnice Marine Le Pen osvojila 17 posto. Sarkozy, po anketi, u tom slučaju osvaja 16 posto glasova. Sarkozy također još nije potvrdio svoju kandidaturu na izborima.

Sarkozy bi se našao u drugom krugu protiv bilo kojeg drugog socijalističkog kandidata. Drugi bi bio u srazu s Francoisom Hollandeom ili Martine Aubry a prvi protiv Segolene Royal koja mu je bila protukandidat 2007.

Ako bi se socijalisti 2012. odlučili za Segolen Royal ona bi u prvom krugu izgubila od Sarkozyja i Le Pen. Kada bi se Sarkozy našao u drugom krugu protiv Strauss-Kahna osvojio bi samo 35 posto glasova, protiv Aubry 44 posto, 40 posto protiv Hollandea, dok bi s Royale bio izjednačen, pokazalo je istraživanje.

Anketa je provedena telefonski na uzorku od 970 ispitanika starijih od 18 godina.