OBJEDINJENJE TITULE

Francuzi uzeli pehar Talijanima 'pred nosom'

10.05.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Hrvatska se nije plasirala u završnicu, Francuska je na dramatičan način objedinila svjetski i europski naslov, ali ono što najviše pamtimo sa završnice 10. Eura nevjerojatna je utakmica između Slovenije i SR Jugoslavije koja je završena 3:3

Hrvatska u kvalifikacijama

Irska – Hrvatska 2:0
Makedonija – Malta 4:0
Malta – Hrvatska 1:4
Hrvatska – Makedonija 3:2
Irska – Malta 5:0
Malta – Makedonija 1:2
SR Jugoslavija – Irska 1:0
Malta – SR Jugoslavija 0:3
Makedonija – Hrvatska 1:1
SR Jugoslavija – Malta 4:1
Irska – Makedonija 1:0
SR Jugoslavija – Hrvatska 0:0
Hrvatska – Malta 2:1
Irska – SR Jugoslavija 2:1
Hrvatska – Irska 1:0
SR Jugoslavija – Makedonija 3:1
Makedonija – SR Jugoslavija 2:4
Malta – Irska 2:3
Hrvatska – SR Jugoslavija 2:2
Makedonija – Irska 1:1

Ljestvica
1. Jugoslavija 17
2. Irska 16
3. Hrvatska 15
4. Makedonija 8
5. Malta 0

U kratkoj, ali sjajnoj povijesti hrvatske nogometne reprezentacije Euro 2000. jedno je od samo dva natjecanja na koje se 'kockasti' nisu probili. I ovoga puta je reprezentacija pod vodstvom Ćire Blaževića, brončana sa SP-a dvije godine ranije u Francuskoj, bila vrlo blizu, nedostajao je samo jedan jedini pogodak u posljednjoj utakmici protiv SR Jugoslavije u Maksimiru.

Bila je to utakmica koju će biti teško zaboraviti. Vodili smo 1:0 golom Bokšića, potom su nas (a pogotovo vratara Dražena Ladića…) presjekli slobodni udarci Siniše Mihajlovića nakon kojih smo došli u rezultatski minus (1:2), onda je Zoran Bata Mirković uhvatio Roberta Jarnija za nezgodni dio tijela u neposrednoj blizini španjolskog suca Garcia-Arande i, jasno, zaradio crveni karton. Bilo je to u finišu prvog poluvremena, a igrača više kapitalizirali smo odmah u 47. minuti preko Marija Stanića. Na žalost, tu i stali, pobjednički pogodak vrijedan prolaza na završnicu nismo uspjeli zabiti…

Kako nije bilo Hrvatske, naše su oči najviše bile uprte u skupinu C, gdje su uz Španjolsku i Norvešku zaigrale SR Jugoslavija i na papiru autsajder - Slovenija.

Slovenci, pod vodstvom Srečka Kataneca, senzacionalno su se probili do završnice osvojivši drugo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini daleko iza Norveške, ali ispred Grčke, Latvije, Albanije i Gruzije. Slovenija je dodatne kvalifikacije osigurala čak tri kola prije kraja natjecanja u skupini i taj je uspjeh malu naciju bacio u pravi nogometni trans. Ta je atmosfera bila jedan od razloga što je uporna reprezentacija u izlučnom dodatnom krugu kvalifikacija uspjela, opet senzacionalno, izbaciti Ukrajinu (2:1, 1:1) iako su za nju igrali majstori poput Ševčenka, Lužnog, Rebrova…

Ždrijeb za završnicu već je u prvom kolu spario Sloveniju i SR Jugoslaviju. Totalni autsajder Slovenija, predvođena na terenu fenomenalnim Zlatkom Zahovičem, povela je protiv velikog favorita s čudesnih 3:0, igrala s igračem više i u samo šest minuta, od 67. do 73. - ispustila pobjedu! Nevjerojatna utakmica završila je 3:3.


Denis Bergkamp (Nizozemska) vs. David Trezeguet i Robert Pires (Francuska)

Slovenija nije imala snage nadoknaditi propušteno protiv Španjolske (1:2) i Norveške (0:0), ali se junački držala i vratila u Deželu slavljena kao da je postala prvak Europe!

Iznimno je zanimljivo bilo je u skupini A, štoviše, pravo je čudo što su sve ispustili Englezi, da bi na kraju bili - eliminirani. U prvom su kolu nakon 20 minuta igre sigurno vodili 2:0 (Scholes, McManaman) protiv Portugala, ali su Figo i Joao Pinto poravnali do poluvremena, a sjajan gol Nuna Gomesa u 59. minuti donio je potpuni preokret. Potom su Englezi dobili Njemačku 1:0 (Shearer) i bio im je dovoljan tek bod u posljednjem susretu protiv Rumunjske.

Kada su Shearer i Owen preokrenuli rano vodstvo Rumunja za koje je u 20. minuti zabio Chivu, činilo se da će posljednjih 45 minuta biti samo odrađivanje posla. I nakon što je Munteanu izjednačio u 48. minuti, stvari su za Engleze izgledale dobro sve do kraja. A onda šok u 89. minuti. Jedanaesterac za Rumunjsku, Ganea je strijelac, Rumunjska prolazi, a Englezi su - aut!

U skupini B navijali smo za sudomaćina Belgiju budući da je jednu od glavnih rola u njenoj reprezentaciji igrao Hrvat, naturalizirani Belgijanac, Branko Strupar.

Belgijanci su odlično krenuli, svladali Švedsku 2:1, zatim izgubili od prejake Italije 0:2, a ostali rezultati išli su im u prilog, tako da im je i bod protiv Turske u 3. kolu značio prolaz u četvrtfinale. Robert Waseige, belgijski izbornik, odlučio se za defenzivnu taktiku, bez Strupara u prvih jedanaest, ali pred pedesetak tisuća navijača u Bruxellesu (većina je navijala za Tursku!) Hakan Sükür je s dva pogotka srušio snove Belgijanaca.

FINALE
Francuska – Italija 2:1

Rotterdam, Feijenoord, 2. srpnja
Strijelci: 0:1 Delvecchio (55), 1:1 Wiltord (90+4), 2:1 Trezeguet (103)

Francuska: Barthez, Lizarazu (od 86. Pires), Vieira, Blanc, Djorkaeff (od 76. Trezeguet), Daschamps, Desailly, Zidane, Henry, Thuram, Dugarry (od 58. Wiltord)

Italija: Toldo, Maldini, Albertini, Cannavaro, Pessotto, Nesta, Di Biagio (od 66. Ambrosini), Iuliano, Fiore (od 53. Del Piero), Totti, Delvecchio (od 86. Montella)

Tek u skupini D nije bilo dvojbe. Nakon dva odigrana kola Nizozemci i Francuzi imali su po šest bodova, a Česi i Danci nijedan…

Četvrtfinalni susreti donijeli su očekivane pobjede favorita, jedino što nije bilo očekivano bila je tako uvjerljiva pobjeda Nizozemske protiv SR Jugoslavije u kojoj su Kluivert i društvo propisno izbušili Ivicu Kralja, ubacivši mu u mrežu pola tuceta lopti!

Polufinalni dvoboji bili su zato izrazito izjednačeni (baš kao i kasnije finale) i u oba su igrani produžeci.

Zinedine Zidane je iz jedanaesterca u 117. minuti zabio zlatni gol za prolaz Francuza protiv Portugalaca, a Talijani su jedanaestercima, nakon 120 minuta bez pogotka, izbacili Nizozemce. Nizozemska je tako drugi put za redom ostala bez velikog finala zbog poraza na jedanaesterce, dogodilo im se to i dvije godine ranije, u polufinalu SP u Francuskoj, kada su na isti način poraženi od Brazila!

Finale je bilo posebno dramatično. Italija je protiv svjetskog prvaka Francuske sve do četvrte minute sudačke nadoknade vodila 1:0 i već slavila novi europski naslov, a onda je sve pokvario Sylvain Wiltord svladavši Tolda za 1:1. Krajem prvog produžetka Trezeguet je zlatnim golom donio i konačnu pobjedu Francuzima, za objedinjavanje svjetskog i europskog naslova!

Francuski preokret koji je šokirao Talijane