DAN MOLITVE

'Francuzi, u muslimanskim zemljama ne izlazite!'

21.09.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Nakon objave karikatura proroka Muhameda u francuskom tjedniku Charlie Hebdo te niskobudžetnog filma 'Nedužnost muslimana', zapadne zemlje danas, u petak, na dan molitve, zorno prate zbivanja u muslimanskom svijetu nakon što su lansirale niz preventivnih mjera

Francuska je tako još u srijedu, na dan objave karikatura, najavila da će zatvoriti veleposlanstva, konzulate i francuske škole u dvadesetak zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Ministar obrane Jean-Yves Le Drian pozvao je jučer francuske državljane u muslimanskim zemljama da, po mogućnosti, ostanu kući. Ambasada Velike Britanije, kao i konzularna služba Njemačke u Tunisu, također su danas zatvoreni. SAD je pak zakupio oglasni prostor na pakistanskim televizijskim kanalima za emitiranje spotova kojima je cilj ublažiti srdžbu spram objavljenog filma.

Prema aktualnim izvještajima, u današnjim prosvjedima u Pakistanu, posebice na sjeveroistoku zemlje, petnaestak ljudi je ranjeno, a jedna osoba, vozač pakistanske televizije, preminula je od zadobivenih ozljeda. Tamošnje vlasti proglasile su današnji dan 'Danom ljubavi prema proroku' da bi dozvolile prosvjede, a u gradu Peshawaru spaljene su ujutro dvije kinodvorane.

Prosvjedi se danas održavaju i u Afganistanu i u Indoneziji gdje su prosvjednici palili američke zastave pred konzulatom u Medanu. Iz Egipta zasad nema dojava o nemirima.

Iako je danas francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls odaslao umirujuću izjavu kako ima povjerenja u svoje sugrađane muslimanske vjeroispovijesti, naglasivši kako će eventualni prosvjedi protiv objave karikature biti zabranjeni, druge političke snage u Francuskoj shvatile su napetu političku situaciju kao idealnu priliku za samopromociju.

Tako je neizostavna Marine le Pen iz ekstremno desnog Nacionalnog fronta u današnjem intervju u Le Mondeu pozvala na opću zabranu nošenja vela i kipe, židovske okrugle kapice, u javnosti, labavo se pravdajući laičkim načelima republike.