NESREĆE U PRIRODI

Francuzi skinuli Čehe s vrha liste najvećih pehista

22.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako u Hrvatsku ne dolazi mnogo francuskih turista, upravo oni su se popeli na prvo mjesto po broju raznoraznih nesreća koje doživljavaju na odmoru u Hrvatskoj. Njihov boravak kod nas baš se i ne može nazvati odmorom jer se Francuzi pentraju po stijenama, planinare, voze bicikle. Upravo oni predvode trend 'outdoor' turizma, ali i crnu statistiku koju vodi Hrvatska gorska služba spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja ove je sezone zabilježila čak desetak posto više intervencija nego lani. 'Ova je godina karakteristična jer se događa ono na što godinama upozoravamo, a to je rast popularnosti 'outdoor' turizma. U četiri ljetna mjeseca imali smo čak 560 intervencija', rekao je za tportal Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Unatoč stereotipima da su češki turisti skloni raznim nesrećama kako na moru tako i na kopnu, Prizmić kaže da su nekoć uistinu Česi Slovaci i Mađari doživljavali najviše nesreća. No ove godine, kaže Prizmić, neslavni vrh drže Francuzi koji su nositelji aktivnog turizma.

Njihove se ljetne intervencije uglavnom svode na spašavanje po planinama koje se uzdižu iznad turističkih predjela. 'Najčešće interveniramo kada turisti zalutaju. Privučeni su spojem planina i mora, no uglavnom nespremni kreću u takve podvige jer nisu upozoreni na rizike', kaže Prizmić.

'Ljudi dođu na plažu i gledaju Biokovo Mosor Velebit i na karti to njima ne izgleda opasno, misle da je to lagani izlet', pojašnjava pročelnik HGSS-a. Turisti ne uzimaju u obzir jačinu sunca te refleksiju od stijena, brzo stoga dehidriraju, a kraški je teren pogodan za fizičke ozljede. 'To su zahtjevni usponi', kaže Prizmić, uspoređujući uspon na Biokovo s usponom na Triglav.

Prema njegovom mišljenju, najteža ovogodišnja intervencija nije bila na Biokovu već na Mosoru. Grupa od osam francuskih i američkih hodočasnika izgubila se na Mosoru na putu za Sinj. 'Zalutali su, dehidrirali, bilo je i ozlijeđenih. Trebalo je dosta vremena da ih lociramo jer je u tom trenutku na Mosoru bilo nekoliko grupa hodočasnika koje su lutale onuda', kaže Prizmić.

Pročelnik ističe kako bi Hrvatska trebala prepoznati velike mogućnosti ove vrste turizma s obzirom da znatno produljuje sezonu jer tek kreće sezona biciklizma i penjanja. Dodaje da HGSS godinama, nekad uspješno nekada neuspješno, upozorava lokalne zajednice da takvu vrstu turizma prepoznaju kao novu priliku. Kaže, gdje su označeni putovi i tiskane karte, broj nesreća je višestruko manji. 'Gosti ne smiju improvizirati', poručuje Prizmić i dodaje da godinama upozorava da će se broj takvih intervencija udvostručiti jer je Hrvatska idealna za ovakav vid turizma.