EUROPA ODAHNULA

[FOTO/VIDEO] Macron pobijedio na izborima u Francuskoj: 'Znam da su mnogi danas glasali, ne zato da bi podržali mene, nego da bi zaustavili krajnju desnicu'

24.04.2022 u 16:51

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je izabran na drugi petogodišnji mandat pobijedivši Marine Le Pen koja je ostvarila najbolji rezultat krajnje desnice od početka V. republike 1958. godine.

21.42 Macron se obratio javnosti. 'Hvala vam, prije nego što išta drugo kažem, hvala vam! Nakon 5 godina izazova, na ovaj dan većina vas izabrala je i dala mi povjerenje da vodim Republiku sljedećih 5 godina', kazao je na početku Macron.

'Znam da su mnogi danas glasali ne zato da bi podržali mene i moje ideje, nego da bi zaustavili krajnju desnicu. I njima želim zahvaliti, njihov glas me obavezuje', kazao je.

Osvrnuo se i na one koje nisu izašli na izbore i koji su apstinirali i kazao je da će se morati pozabaviti i tim problemom. Rekao je da se mora razriješiti i "bijes" onih koji su glasali za Marine Le Pen. Na spomen njenog imena, neki od okupljenih počeli su zviždati, na što ih je Macron zamolio da to ne čine.

'Od danas nisam više kandidat jedne stranke, nego sam predsjednik svih', dodao je.

  • +3
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Macron je obećao 'zaliječiti podjele koje su izražene na ovim izborima, osiguravajući poštovanje prema svima, svaki dan.'

'Želim pravednije društvo, ravnopravnost žena i muškaraca... Godine koje dolaze sigurno će biti teške, ali one će biti povijesne i morat ćemo ih zajedno pisati za nove generacije', poručio je emotivni Macron.

21.22 Najnovije projekcije govore da je Macron povećao prednost i osvaja 58.8 posto glasova, dok Marine Le Pen dobiva 41.2 posto glasova.

21.15 Prema anketama Ipsosa, 42% birača koji su u prvom krugu glasali za socijalističkog kandidata Jean-Luca Mélenchona podržalo je Macrona u drugom krugu, 10 postotnih bodova više nego 2017., dok se 17% odlučilo za Le Pen, 10 bodova prije manje od pet godina.

20.59 Prve čestitke Emmanuelu Macronu već su stigle od europskih čelnika Charlesa Michela i Ursule von der Leyen. >>>Cijeli članak<<<

20.37 Emmanuel Macron preživio je 'u moru suzdržanih, praznih i nevažećih glasačkih listića', kazao je u obraćanju Jean-Luc Melenchon, lijevi kandidat koji je bio treći u prvom krugu predsjedničkih izbora.

'Glasničke kutije su odlučile. Le Pen je poražena. Francuska je očito odbila da joj povjeri svoju budućnost', kazao je Melenchon.

Melenchon je pozvao birače da njega na parlamentarnim izborima izaberu za premijera.

  • +2
Marine Le Pen priznala poraz Izvor: Profimedia / Autor: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

20.12 Marine Le Pen priznala je poraz, no poručila je da je rezultat ipak pobjeda za njen politički pokret. 'Naravno, voljeli bismo da je rezultat drugačiji. S više od 43 posto glasova, ovo predstavlja upečatljivu pobjedu', kazala je.

'Odlučniji smo nego ikad. Nemam ogorčenosti ni oduševljenja. Nećemo zaboraviti Francusku koja je zaboravljena. Ideje koje zastupamo dostigle su nove visine. U ovom porazu ne mogu a da ne osjećam nadu', kazala je.

Podsjetila je da će se za nekoliko tjedana održati parlamentarni izbori. 'Ovo još nije gotovo. Bitku za parlament proglašavamo otvorenom. Macron će uništiti Francusku, uništit će francuske institucije', kazala je Le Pen u govoru i najavila novu bitku na skorim parlamentarnim izborima.

Nakon govora zajedno sa svojim pristašama zapjevala je Marseljezu.

20.07 Odmah nakon objave izlaznih anketa gomila ispred Eiffelovog tornja, gdje će se kasnije Macron obratiit građanima, oduševljeno je počela klicati i mahati francuskim zastavama. Čuli su se i uzvici 'Macron, predsjednik' i spontana izvedba Marseljeze.

  • +6
Atmosfera ispred Eiffelovog tornja Izvor: Profimedia / Autor: Thomas COEX / AFP / Profimedia

20.00 Zatvorena su birališta u Francuskoj. Francuski mediji objavili su prve izlazne ankete. Prema njima aktualni predsjednik Emmanuel Macron pobjeđuje na izborima i osvaja 58,2 posto glasova. Marine Le Pen prema izlaznim anketama dobiva 41,8 posto.

Ako se ovi rezultati pokažu kao točni, Macron će biti prvi predsjednik Francuske koji je osvojio drugi mandat nakon Jacquesa Chiraca 2002. godine.

19.00 Emmanuel Macron na francuskim predsjedničkim izborima s između 55 i 58 posto glasova, prema belgijskim novinama La Libre i belgijskom javnom servisu RTBF.

Osam glavnih francuskih anketara obvezalo se da neće objavljivati ​​izlazne ankete, a francuski službeni nadzornik za glasanje rekao je da se sve što bi navodno pokazivalo rezultate prije nego što se posljednja biračka mjesta zatvore u 20 sati u Francuskoj u najboljem slučaju može smatrati samo glasinama.

La Libre i RTBF naglasili su da su nalazi, čije izvore nisu otkrili, temeljeni na internet anketama provedenim do 17 sati po lokalnom vremenu, nakon čega je preostalo još tri sata glasovanja.

  • +9
Izbori u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: Ian Langsdon

Početne projekcije rezultata očekuju se čim se birališta zatvore u 20 sati.

Podaci o izlaznosti od 17 sati govore da je na biiralište izašlo 63,23 posto birača, što je manje nego prije pet godina, kada je izlaznost do 17 sati bila 65,30 posto.

Prema procjenama agencije Ipsos-Sopra Steria, veliki broj birača nije izašao na izbore. Konačna stopa apstinencije birača trebala bi doseći 28 posto, što je povećanje od 2,5% u odnosu na 2017. To bi bila najviša razina apstinencije za drugi krug predsjedničkih izbora od 1969., kada su se dva kandidata desnog centra suočila u pomalo beznačajnom sukobu, prenosi France 24.

U drugom krugu, nakon žestoke i polarizirajuće predizborne kampanje, Macron je favorit u utrci za novi petogodišnji predsjednički mandat.

Istraživanja javnog mnijenja posljednjih dana dala su Macronu solidno i blago rastuće vodstvo od 10-ak posto jer analitičari kažu da je Le Pen - unatoč naporima da ublaži svoj imidž i ublaži neke od politika svoje stranke mnogima ostala neprihvatljiva.

Brojni francuski mediji među kojima Le Parisien, konzervativni dnevnici Le Monde i Le Figaro, lijevi Liberation posljednjeg dana prije glasovanja u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbor pozvali su birače da zadrže Macrona u Elizejskoj palači.

Macron i njegovi saveznici isticali su da je snažan odaziv birača ključan kako bi se u Francuskoj izbjegao šok poput onog u Britaniji i SAD-u nakon što su slični rezultati anketa iz 2016. rezultirali brexitom i dolaskom na vlast Donalda Trumpa.

Pobjeda Le Pen u Europi bi bez sumnje izazvala šok.

Lijevo orijentirani čelnici EU-a, među kojima je i njemački kancelar Olaf Scholz, apeliraju na Francuze da glasaju za Macrona, a ne za njegovu suparnicu.

Ulozi su golemi. Le Pen bi u slučaju izbora postala prva žena na čelu Francuske i prva krajnje desno orijentirana predsjednica te zemlje.

Ako pobjedi Macron, postat će prvi francuski predsjednik koji u zadnjih 20 godina ponovno odnosi pobjedu na izborima.

Lider krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon, koji je u prvom krugu glasanja 10. travnja osvojio treće mjesto, odlučio je ne pridonijeti Macronovoj pobjedi u drugome krugu tako što je odbio potaknuti milijune svojih pristaša da podrže aktualnog predsjednika.

Istodobno je inzistirao na tomu da Marine Le Pen ne smiju dati niti jedan glas.

Analitičari predviđaju da bi rezultat mogao biti tješnji nego 2017., kada su se u drugome krugu našli isti kandidati, a Macron je pobijedio sa 66 prema 34 posto osvojenih glasova.