NA REGATI U BRESTU

Francuski vojni helikopter potopio krčku pasaru

18.07.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Helikopter Francuske ratne mornarice sinoć je na regati u Brestu potopio krčku pasaru 'Bodulku', na kojoj je bila ekipa HRT-a, no nitko, srećom, nije ozlijeđen

Prema informacijama skiperice i novinarke HRT-a Ivane Bilen, nedugo nakon isplovljenja nad 'Bodulkom' se stvorio helikopter Francuske ratne mornarice u niskom letu, a turbulencija vjetra, izazvana velikim rotorom, u sekundi je prevrnula malu pasaru.

Uslijedilo je munjevito spašavanje posade i barke koja je počela tonuti. Odlično organizirana služba praćenja i spašavanja na moru reagirala je u trenu. Posadu je do bolnice zbrinula Francuska ratna mornarica, gdje im je pružena prva pomoć. Radi se o lakšim ozljedama, uglavnom hematomima ekstremiteta.

'Pali smo iz barke i par minuta se okupali u Atlantiku, dok nije došla ekipa spasioca na moru. Prvo su spasili nas, a onda barku. Bilo je nekakvih manjih udaraca, ali ništa strašno', izjavila je za Radio Rijeku novinarka Ivana Bilen te dodala da su se na kraju na hrvatskom štandu svi simpatično smijali, jer će krčka pasara definitivno ući u anale Bresta.

'Bodulka' je nakon spašavanja bez oštećenja vraćena na vez i spremna je za sutrašnju finalnu regatu, a nakon uzetih izjava svih sudionika u nesreći, napravljen je popis nestalih i oštećenih stvari, što je prijavljeno organizatoru. Uglavnom se radi o mobitelima koji su poispadali u more i manjim dijelovima barke.

Nasreću, incident je prošao bez težih posljedica i pretvorio se u vijest dana na najvećem svjetskom festivalu mora i mornara. 'Ako ništa drugo, 'Bodulka' je prva hrvatska barka koju je potopila Francuska ratna mornarica', izjavila je Bilen