NAKON NAPAD ANA DIPLOMATE

Francuski veleposlanik povučen iz Sirije

16.11.2011 u 18:58

Bionic
Reading

Francuski veleposlanik u Siriji Eric Chevallier pozvan je u Pariz, izvijestio je u srijedu u Narodnoj skupštini francuski ministar diplomacije Alain Juppe, četiri dana nakon napada čija su meta bili francuski interesi u toj zemlji

'Novi napadi su se dogodili u Siriji, zbog čega sam odlučio zatvoriti naše konzularne urede u Alepu, na sjeveru, i u Latakiji, na sjeverozapadu, naše kulturne intitucije te pozvati našeg veleposlanika u Pariz', rekao je ministar.

Francuski počasni konzulat u Latakiji i poseban ured u Alepu bili su meta napada u subotu navečer i u noći na nedjelju, priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo ne navodi je li poziv veleposlanika skopčan s tim napadima i jesu li se nakon toga dogodili još kakvi napadi. Ministrovi najbliži suradnici i glasnogovornik ministarstva nisu zasad dostupni kako bi se očitovali o tome.

Quai d'Orsay je u nedjelju rekao da je sirijska veleposlanica u Francuskoj Lamia Šakur odmah pozvana u ministarstvo, ali nije navelo hoće li se francuski veleposlanik pozvati u Pariz. UN-ovo Vijeće sigurnosti u utorak je 'najoštrijim riječima osudilo' nedavne napade na više veleposlanstava i konzulata u Siriji.