novi soj koronavirusa

Francuski vatrogasci testirat će vozače kamiona na granici s Britanijom

24.12.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Francuska je poslala vatrogasce s 10 tisuća testova na koronavirus u Veliku Britaniju kako bi pomogli raščistiti gužvu kamiona zapelih u lučkom gradu Doveru, nastalu zbog straha od novog soja koronavirusa

Najmanje 15 vatrogasaca i 10 volontera civilne zaštite pomoći će u testiranju vozača kamiona u jugoistočnom engleskom gradu, objavila je u četvrtak na Twitteru prefektura sjeverne francuske regije Hauts-de-France.

Francuske vlasti ranije su zatvorile granicu za putnike iz Velike Britanije zbog brzog širenja novog soja koronavirusa, otvorivši je ponovno u srijedu navečer.

Vozači kamiona za prelazak granice trebaju imati negativan test na koronavirus, pa se očekuje da će trebati nekoliko dana da se raščisti gužva u kojoj je nekoliko tisuća kamiona, prenosi agencija dpa.

Britansko-francuska granica ostat će otvorena preko božićnih blagdana, a putovanje preko Eurotunnela se nastavlja, napisao je u četvrtak na Twitteru britanski ministar prometa Grant Shapps nakon razgovora s francuskim kolegom Jean-Baptisteom Djebbarijem.

„Dogovorili smo da će granica u Eurotunnelu, Doveru i Calaisu ostati otvorena za Božić kako bi se vozači i građani vratili doma što je prije moguće“.

Strah od novog soja koronavirusa doveo je do novih mjera potpunog zatvaranja u većini Britanije te je poremetio prometne veze s ostatkom svijeta.

Danska, koja je uz niz europskih država uvela zabranu letova iz Britanije, rekla je u srijedu da će jueukinuti u petak.

Nizozemska vlada također je objavila da Britanci mogu dolaziti, uz negativan test.