eskalacija napetosti

Francuski ribari zaprijetili Britaniji blokadom opskrbe: Ove godine nećete imati bogatu trpezu za Božić!

07.10.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Francuski ribari dali su Britaniji rok od dva tjedna da im omogući ribarenje u svojim teritorijalnim vodama, temeljem sporazum o brexitu. U suprotnom - onemogućit će dostavu ključnih potrepština za Božić i blagdansku sezonu. Ultimatum je postavljen dan nakon što su kapetani ribarskih brodova zaprijetili da će blokirati luku Calais i Eurotunel ispod La Manchea, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

'Britanci imaju dva tjedna za odluku. Nakon toga napadamo', rekao je Olivier Lepretre, predsjednik zajednice ribara sjeverne Francuske.

Ribari su reagirali na odbijenicu Londona da dopusti ribarenje 35 malih koćarica u zoni od šest do 12 nautičkih milja od britanske obale. U tom području Francuzi su slobodno ribarili dok je Britanija bila članica EU-a, no u sklopu trgovinskog dogovora to sada trebaju i dokazati, piše britanski Daily Mail.

Christophe Lomel, kapetan ribarice iz Boulogne, upozorava da London izdaje dozvole onima koji gotovo nikad ne ulaze u britanske vode. 'Ja tamo ribarim posljednjih 35 godina, a još nisam dobio dozvolu', žali se Lomel.

Francuzi su sada zaprijetili da će Britancima blokirati dostavu hrane, što je dodatan razlog za brigu obiteljima odlučnima da se u doba polupraznih polica u trgovinama što ranije opskrbe smrznutim puricama i čokoladom za Božić.

Ulje na vatru dolijevaju i navodne prijetnje o uskrati električne energije za britanski otok Jersey, što bi imalo poguban utjecaj na tamošnje zdravstvene institucije i škole u najhladnijim mjesecima, kao i glasine da je Francuska početkom godine 'ukrala' pet milijuna doza cjepiva potiv Covida koji su bili namijenjeni Britaniji, piše Mail.

'Ako Boris (Johnson, op.a.) ne popusti, Britanci neće imati baš bogatu trpezu za Božić', poručio je Lepretre, dodajući kako se nada da do toga ipak neće doći.

Dominic Raab, zamjenik premijera Borisa Johnsona, odbacuje optužbe francuskih ribara i napominje da su promjene rezultat brexita.

'Francuzi se trebaju prilagoditi novoj stvarnosti. Mi smo napustili EU', izjavio je Raab za TalkRadio. 'Ne mogu očekivati da će imati kvote kakve su imali ranije, uz neograničen pristup'.

Britanski tabloid piše da su se eurokrati iz Bruxellesa izuzeli iz ovog sukoba, te ne žele niti ocijeniti je li Britanija prekršila prošlogodišnji sporazum s EU. Glasnogovornik Europske komisije rekao je samo da je prioritetno osiguravanje kontinuiteta za EU ribare.

Francuska je prošlog tjedna optužila Veliku Britaniju da se igra politike s ribolovnim pravima poslije brexita nakon što su London i otok Jersey odbili izdati dozvole desecima francuskih brodova za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama.

Britanija je objavila da je otvorena za daljnje pregovore s brodovima koje je odbila i dodala da oni nisu podnijeli dokaze o ranijem ribarenju u tim vodama koji su potrebni za nastavak ribarenja u navedenoj zoni.

Francuska ministrica za pomorsku politiku Annick Girardin rekla je da Britanija ne poštuje sporazum o brexitu.

'To je novo odbijanje Britanaca da ispune uvjete sporazuma o brexitu unatoč svom poslu koji smo zajedno obavili', priopćila je Girardin, a prenijela Hina. 'Britanci ne bi smjeli uzimati francuski ribolov kao taoca u političke svrhe', rekla je.