ODGOVOR NA NASILJE

Francuski premijer najavio strože sankcije protiv 'žutih prsluka'

07.01.2019 u 22:32

Bionic
Reading

Francuska vlada planira donijeti novi zakon kojim će postrožiti sankcije za neprijavljene prosvjede, kao odgovor na nasilne demonstracije "žutih prsluka", najavio je u ponedjeljak premijer Edouard Philippe.

On je govorio na televiziji TF1 nakon što su prosvjednici u subotu palili motocikle i zapalili barikade na pariškoj aveniji Saint Germain.

"Moramo očuvati pravo na prosvjede u Francuskoj ali moramo i sankcionirati one koji krše zakon", kazao je Philippe.

"Stoga se vlada zalaže za izmjene zakona kako bi se sankcionirali oni koji ne poštuju obvezu da prijave prosvjed, one koji sudjeluju u neprijavljenom prosvjedu, one koji dolaze na prosvjede s 'fantomkama'", rekao je Philippe.

Dodao je da bi novi zakon mogao uzeti za model postojeći zakon protiv nogometnih huligana, gdje se pojedincima zabranjuje ulazak na stadione.

Zakon bi se u veljači mogao naći pred Nacionalnom skupštinom.

Premijer je kazao da će razbijači koji su na dosadašnjim prosvjedima "žutih prsluka" nanijeli materijalnu štetu morati za to i platiti.

Zadnji prosvjed "žutih prsluka" u subotu počeo je mirno, ali se popodne prometnuo u nasilni, nakon što su demonstranti počeli bacati predmete na interventnu policiju koja je blokirala mostove preko Seine.

Prigodom sljedećeg dana mobilizacije "žutih prsluka" u subotu bit će raspoređene značajne sigurnosne snage, najavio je također Philippe.

  • +19
Prosvjedi žutih prsluka u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Bit će raspoređeno oko 80.000 policajaca i žandara u cijeloj zemlji, kao i sredinom prosinca", precizirao je premijer i jamčio da nasilni prosvjednici neće imati posljednju riječ.

U pritvoru je 5600 osoba i pravosuđe je izreklo oko 1000 presuda od početka mobilizacije "žutih prsluka" 17. studenoga prošle godine, dodao je premijer.