SEMINAR O TRGOVANJU LJUDIMA

Francuski ministar Jean Leonetti u posjetu Hrvatskoj

05.10.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Francuski ministar zadužen za europske poslove Jean Leonetti posjetit će u četvrtak Hrvatsku gdje bi se trebao sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima te otvoriti regionalni seminar o trgovanju ljudima, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

Ministra Leonettija u četvrtak će primiti predsjednik Ivo Josipović a trebao bi se sastati i s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem te državnim tajnikom za europske poslove Andrejom Plenkovićem. U Leonettijevoj pratnji bit će predsjednik Odbora za europske poslove u francuskoj Nacionalnoj skupštini Pierre Lequiller.

"Ovaj posjet bit će prigoda da se još jednom potvrdi potpora Francuske Hrvatskoj u pridruživanju EU-u i da se razgovara o regionalnim pitanjima kao i jačanju bilateralne suradnje", kaže se u najavi francuskog veleposlanstva.

Ministar Leonetti trebao bi također otvoriti regionalni seminar o trgovanju ljudima koji organizira stožer francuskog veleposlanstva u Zagrebu za borbu protiv organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi, u suradnji s vladinom uredom za ljudska prava RH.

Financira ga francusko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u okviru ciklusa predavanja "Pravosuđe i prava čovjeka u jugoistočnoj Europi".

Tema seminara je "Identifikacija žrtava trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi", a održava se u četvrtak i petak. Cilj je nastojati zajednički ojačati aktivnosti u borbi protiv trgovanja ljudima i njihovih struktura. Seminar okuplja 14 državnih izaslanstava jugoistočne i istočne Europe te više međunarodnih organizacija.

Trgovanje ljudima predstavlja jedan od najprofitabilnijih i najrasprostranjenijih oblika međunarodnog krijumčarenja. Prihodi se procjenjuju na više od 30 milijardi dolara godišnje, a broj novih žrtava procjenjuje se na oko 2,5 milijuna godišnje.

Ministar Leonetti trebao bi nakon otvaranja seminara posjetiti Vukovar gdje će odati počast žrtvama rata te također uputiti poruku nade i poziv na regionalnu pomirbu u gradu koji su, u studenom 2010., simbolično posjetili predsjednici Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Ministar će posjetiti i Ovčaru gdje će položiti vijenac u počast žrtvama te će obići bolnicu u Vukovaru. Potom će otići u Beograd gdje će nastaviti svoj regionalni posjet.